VM Medical Park Maltepe Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Fuad Jafarov, Ramazan ayında reflü sorunu olan bireylerin nelere dikkat etmeleri gerektiği konusunda uyarılarda bulunmuştur. Reflü hastalığının tanımını yaparak, mide içeriğinin yemek borusuna ve bazen yutak ile ağza kadar çıkmasının hastalığın belirtisi olduğunu belirtmiştir. Bu durumun kontrol edilmemesi durumunda yemek borusunda hasara ve tahrişe neden olabileceğini ifade etmiştir.
Dr. Jafarov, reflü sorunu yaşayan bireylerin Ramazan ayında beslenmelerine dikkat etmeleri gerektiğini belirtmiştir. Sahur ve iftar zamanlarında aşırı yemekten kaçınmanın önemli olduğunu, yemekleri zamana yayarak tüketmeleri gerektiğini vurgulamıştır. Ayrıca, mideyi tıka basa dolduran, keskin baharatlar, ekşi ve acı besinler, salçalı ve aşırı yağlı gıdaların reflü şikâyetlerini artırabileceğini ifade etmiştir. Yemek sonrası hemen uyumak da reflüyü tetikleyebileceğini belirtmiştir.
Uzman Dr. Jafarov, reflü hastalarının az yağlı, proteinden zengin, baharatsız ve hafif beslenmeleri gerektiğini önermiştir. Yemek porsiyonlarını azaltarak ve zamana yayarak beslenmenin önemli olduğunu belirtmiştir.
Ayrıca, iftarda susuzluk hissi nedeniyle içilen su miktarının kontrol altında tutulması, çorba, ana yemek, tatlı ve meyve porsiyonlarının azaltılması, gazlı içeceklerden kaçınılması, yemek sonrasında yürüyüş yapılması gibi önerilerde bulunmuştur.Sahurdan hemen sonra yatmanın reflü ataklarını artırabileceğini belirten Dr. Jafarov, yemek sonrasında 2-3 saat uyumamak, uyku sırasında başın 20 cm yüksekte olmasına dikkat etmek ve reflü yastıklarının kullanılmasının şikâyetleri azaltabileceğini ifade etmiştir.
Dr. Jafarov, ilerleyen reflünün yemek borusu alt ucunda iltihaplanmaya ve bazı sağlık sorunlarına neden olabileceğini belirtmiştir. Reflü hastalarının Ramazan ayında önerilen yeme tarzına uymamaları ve ilaçlarını zamanında almamalarının reflü ve buna bağlı klinik durumları şiddetlendirebileceğini ifade etmiştir.
Son olarak, Dr. Jafarov, oruç tutmanın sağlıklı bireylerde mide bağırsak hastalıklarına neden olmadığını belirtmiş ve uzun açlık sonrasında aşırı ve hızlı yemek, mideyi aşırı doldurmak ve yemek sonrasında uyumak gibi davranışların şişkinlik ve sindirim şikâyetlerine yol açabileceğini söylemiştir.