AFAD verilerine göre, son günlerde Muğla'nın Menteşe ilçesinde 4.0, Marmaris açıklarında 4.0 ve Bodrum açıklarında 3.5 büyüklüğünde depremler meydana geldi. Bölgedeki bu artan sismik hareketlilik, deprem uzmanlarının dikkatini çekti.

Afrika Kıtası’nın Hareketi Depremleri Tetikliyor

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Muğla'daki depremlerin temel nedeninin Afrika kıtasının Anadolu, Ege ve Adriyatik bölgelerine doğru hareket etmesi olduğunu belirtti. Halktv.com.tr’ye yaptığı açıklamada, "Afrika kıtası, güney Ege yayı olarak bilinen Mora, Girit, Rodos yayı ve Kıbrıs Yayı altından Anadolu’yu kuzeye doğru iterek geriyor. Bu hareket, Anadolu’da sıkışmaya neden oluyor ve bu sıkışıklık, depremciklerle boşalıyor" dedi.

Ercan, bu sürecin yaklaşık 10 milyon yıldır her yıl 3 ila 5 cm ilerlediğini ve gelecekte de devam edeceğini ifade ederek, bölgede yaşanan depremlerin doğal bir süreç olduğunu vurguladı.

Girit-Rodos Yayı Büyük Depremler Üretebilir

Afrika kıtasının kuzeye doğru ilerlemesiyle oluşan gerilimin, Girit-Rodos yayı bölgesinde 7.5 büyüklüğüne kadar depremler üretme potansiyeline sahip olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ercan, bu tür depremlerin Türkiye’nin en derin depremleri arasında yer aldığını belirtti. Ercan, “Türkiye'deki ortalama deprem derinliği 5 ila 7 kilometre civarındayken, bu tür büyük depremlerin derinliği 150 kilometreye kadar ulaşabilir" diyerek bölgedeki riskin altını çizdi.

Halk Lokantası’ndan 150 bin kişi faydalandı Halk Lokantası’ndan 150 bin kişi faydalandı

Gökova Fay Hattı Yeniden Aktif

Son dönemdeki depremlerin Muğla'nın Ula ilçesi ile Gökova Körfezi'nin kuzey kıyısında yoğunlaştığını söyleyen Ercan, Gökova Kırığı’nın aktif hale geldiğini ifade etti. “2017’de Bodrum’da yaşanan depremler de bu fay hattı üzerinde olmuştu. Şu an bu bölge yeniden çok aktif ve bir 'deprem fırtınası' yaşanıyor" dedi.

Büyük Deprem Riski Gündemde

Ercan, peş peşe yaşanan depremlerin gerilim birikiminin bir göstergesi olabileceğini belirtti. “Her deprem fırtınasından sonra büyük bir deprem olacağına dair bir kural yok. Ancak, özellikle Gökova Körfezi ile Fethiye-Marmaris arasındaki bölgede gerilim birikimi söz konusu. Bu gerilim, er ya da geç büyük bir depremle sonuçlanabilir" diyerek bölgedeki risklere dikkat çekti.

Kaynak: HABER MERKEZİ