Pirinç ülkemizde çok tüketilir. Sofraların sevilen ve vazgeçilmez lezzetlerinden olan pirinç pilavı doyurucu ve besleyicidir. Ev hanımları tarafından hazırlanan pirinç pilavı kuru fasulye ve nohut gibi yemeklerin yanında çok tercih edilir. Öte yandan pilav üstü tavuk olarak da tüketilen bu lezzet insan sağlığı için de oldukça faydalıdır. Pirinç pilavının lezzetini artırmanın çok yolu vardır. Bol et kullanmak, zeytinyağı ve arpa şehriye bunlardan sadece bazıları. Ayrıca lezzetinin yanı sıra vitaminini artırmak gerekir ki o da kavurma eti ve tavuk eti kullanmaktan geçiyor. Hazırladığınız pilavınızın tuz ve yağ oranını dengelerseniz lezzetli bir pirinç pilavı elde edebilirsiniz. Lezzet ve besleyici besin değerinin yanı sıra görünüm de önemli diyorsanız sizin için tane tane ve parlak pirinç pilavını hazırladık. Tüm detayları öğrenebilir ve akşam yemeğinde damak şöleni yaşayabilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun…

tgrthaber.com.tr tarafından hazırlanan bir pirinç pilavı tarifine göre; Murat Usta pirinci parlatmak için 1 adet küp şekeri eklenmesi gerektiğini söylüyor. Yaklaşık 25 yıldır kendi dükkanında başta esnaf olmak üzere zengin müşterilerine hizmet eden Murat Usta, pişirim esnasında suyu ekledikten sonra 1 adet küp şeker de tencereye atarak lezzeti ve görüntüyü 5’e katlıyor. Öte yandan küp şekeri olmayanların ise 1 çay kaşığı toz şeker atması da yeterli oluyor.

nefisyemektarifleri.com aşçılarının önerisine göre: ise pilavı beyazlatmak için kavurma esnasında 1-2 damla limon suyu tencereye sıkmak gerekiyor. Böylece tereyağı tarafından pirinçlere geçen sarılığın önüne geçilmiş olunur.

ADIM ADIM TANE TANE PİRİNÇ PİLAVININ YAPILIŞI

Tane tane ve lezzetli bir pirinç pilavı yapmak için dikkat etmeniz gereken bazı püf noktaları vardır. İşte pirinç pilavını daha iyi yapmanıza yardımcı olacak bazı ipuçları:

Malzeme Kalitesi:

- Kaliteli pirinç kullanın. Uzun taneli basmati veya jasmin pirinç, pilavınızın tane tane olmasına yardımcı olabilir.

Pirinci Yıkayın:

- Pirinci iyice yıkayın. Bu, fazla nişastayı ve tozu çıkartır ve tane tane olmasını sağlar.

Süzme İşlemi:

- Yıkanmış pirinci süzün ve fazla suyunu iyice süzün.

Yağ veya Tereyağı Kullanın:

- Pilavın altını kızartmak için tereyağı veya sıvı yağ kullanın. Bu, pilavın tane tane olmasına ve lezzetli olmasına yardımcı olur.

Soğan veya Sarımsak Ekleyin:

- Pilava biraz ince doğranmış soğan veya sarımsak eklemek, lezzetini artırabilir.

Sıcak Sıvı Kullanın:

- Kaynar su veya sıcak et suyu kullanın. Soğuk sıvı eklerseniz, pirinç pişirme süresi uzayabilir ve pilavınız tane tane olmayabilir.

Kapağı Kapalı Tutun:

- Pilavı pişirirken kapağını kapalı tutun ve pişirme süresince karıştırmayın. Bu, pilavın buharını hapsederek tane tane olmasını sağlar.

Pişirme Süresi:

- Pirinç pilavı genellikle düşük ateşte yaklaşık 15-20 dakika pişirilir. Pişirme süresi pirinç çeşidine ve miktarına bağlı olarak değişebilir. Pilavın suyunu çekip tane tane olmasını bekleyin.

Dinlendirme:

- Pilavı pişirdikten sonra 5-10 dakika dinlendirin. Bu, pilavın tane tane olmasına yardımcı olur.

Tuz Ekleme:

- Tuzunu, pilavı pişirirken veya dinlendirirken ekleyin. Tuzun erimesi için pilavın sıcak olması önemlidir.

PÜF NOKTA: Pirinç pilavı pişirirken varsa evinizde kesinlikle doğal et sularını kullanın. Yoksa da et ya da tavuk bulyon ekleyebilirsiniz. Yemeğin lezzetini artıracaktır.

PİRİNÇ PİLAVIYLA KİLO VEREBİLİRSİNİZ

nefisyemektarifleri.com’da derlenen bilgiye göre: pirinç pilavıyla kilo vermek mümkün. 3 gün boyunca üç öğün olarak her defasında bu tarifi yapıyoruz. Yani günde üç kere bu tarifi yapıp yiyeceğiz. Her öğünde yanına iki kaşık olmak üzere yoğurt yiyebiliriz. Onun dışında bol yeşil çay ve mümkünse tarçınlı su içeceğiz. 2 litre su muhakkak tüketeceğiz. Sadece bir öğün bir porsiyonluk meyve yiyeceğiz. Onun dışında sebze domates, salatalık dilediğiniz gibi yiyebilirsiniz, ama asla bunların dışına çıkmak yok. Ve günde yarım saat egzersiz şart.

Asya ülkelerinde sık tüketilen bu tarif sayesinde hem vücudunuz ödem atacak hem de dinlenecek. Bunun yanı sıra kilo vereceksiniz. Fakat kabız olanların bol sıvı tüketmelerinin önemli olduğunu belirtelim.

İşte kilo verdiren pirinç pilavı yapılışı:

Yıkayıp süzdüğümüz pirinçleri yapacağımız tencereye alalım, bir dakika karıştıralım.

Üzerine suyu ilave edip lapa kıvamına gelince kapatalım.

Dilediğiniz sebze ve yoğurtla yiyebilirsiniz. Baharatları da unutmayalım.

PİRİNÇ PİLAVININ YANINA NE YAKIŞIR?

Pirinç pilavının yanına yoğurtlu patlıcan yemeği yakışıyor. Tavuk sote ve fasulye yemeğini de tercih edebilirsiniz.

1. Yoğurtlu Patlıcan Yemeği

Pilavın yanına en çok yakışan yemeklerden biri, yoğurtlu patlıcan yemeğidir. Yoğurtlu patlıcan yemeği, aynı zamanda sağlıklı bir seçenek olmasıyla da tercih edilir.

2. Tavuk Sote

Tavuk sote, pilavın yanına yakışan diğer bir yemektir. Tavuk eti, sebzeler ve baharatlarla hazırlanan bu yemek, pilavın yanında hem lezzetli hem de doyurucu bir seçenek sunar.

3. Fasulye Yemeği

Pilavın yanına yakışan bir diğer yemek ise fasulye yemeğidir. Fasulye yemeği, protein ve lif açısından zengin olduğu için sağlıklı bir seçenektir.

Kaynak: tgrthaber.com.tr * nefisyemektarifleri.com 

Derleme: gazeteyaziyor.com

Editör: Kadriye Büşra Özertan