Sadece kadın istihdamı sağlayan işletmenin sahibi Semiha Öztürk, coğrafi işaretli bal kabağının tatlıya dönüşümünde dikkat edilmesi gereken püf noktalarını anlattı. Sakarya'da özenle yetiştirilen bal kabakları, uzun ve titiz bir sürecin ardından tatlı ve kurabiyelere dönüşüyor. Kabak tatlısının yapımında deneyimli ellerin önemi büyük. Semiha Öztürk, kabak tatlısının yapım sürecinin ustalık istediğine vurgu yaparak, kabakların her birinin farklı olduğunu ve lezzetlerinin benzersiz olduğunu söyledi. Kabak tatlısının en kritik aşamalarından birinin ise pişirme süreci olduğunu belirten Öztürk, 3 günlük bir sürecin sonunda enfes bir tatlı elde ettiklerini ifade etti.
Kabak tatlısının yapımındaki detaylara değinen Öztürk, doğru tekniklerin kullanılmasının önemini vurguladı. Kabakların sert yapısının, şekerin sertleşmesine neden olduğunu belirten Öztürk, kabakların önceden yumuşatılması gerektiğini ve şekeri aşamalı olarak eklemek gerektiğini paylaştı. Ayrıca, kabak tatlısının pişirme sürecinde buhar döngüsünün büyük önem taşıdığını belirtti.
Öztürk, işletmesinin tamamında sadece kadın istihdamı sağladığını ve kadınların birbirine destek olduğu bir çalışma ortamı oluşturduklarını söyledi. Kadınların doğal özelliklerinin ürünlere yansıdığını ve bu farklılığın lezzeti artırdığını dile getiren Öztürk, "Kadın kadına dosttur" felsefesiyle hareket ettiklerini ve işlerine değer kattıklarını belirtti. Şu anda işletmede 22 kişinin çalıştığını ve bunların büyük çoğunluğunun kadın olduğunu aktardı.
Kabak Tatlısı Tarifi
Kabak Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler
- 2 kg balkabağı
- 3 su bardağı toz şeker (kabağın cinsine göre değişir, tatsız ise daha fazla şeker eklenebilir)
- 1 su bardağı dövülmüş ceviz
Kabak Tatlısı Tarifi Nasıl Yapılır?
1.Kabak tatlısı yapmak için kabakları ince dilimlere ayırıp soyun ve çekirdeklerini çıkartın. Ardından yıkayıp istediğiniz uzunlukta, yaklaşık 2-3 parmak genişliğinde doğrayın. Büyük ve geniş bir tencereye kabak dilimlerini kat kat dizin, her kat arasına şeker serpiştirin.
2.Kabakları 2-3 saat veya bir gece boyunca ağzı kapalı olarak bekletin. Bu bekleme süresince kabak dilimleri su salacaktır, bu nedenle pişirirken ekstra su eklemeye gerek yok.
3.Bekleme sonrasında kabakları orta ateşte kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra ateşi kısarak kabakların yumuşayana kadar pişirin. Arada bir çatal yardımıyla kabakların pişip pişmediğini kontrol edebilirsiniz.
4.Kabak tatlısı piştikten sonra soğumasını bekleyin ve daha sonra servis tabağına alın. Üzerine tahin gezdirin ve dövülmüş ceviz serperek sunum yapın.
5.Alternatif olarak, kabak tatlısının şerbetini ağdalaştırıp koyulaştırmak için aynı şekilde pişirme işlemine devam edebilirsiniz. Kapağı açık olarak pişirerek şerbetin kıvamını istediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz.
Aynı lezzeti elde etmek için kabak tatlısını fırında da pişirebilirsiniz.