Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, orduya katılan sanıkların ceza davalarında kovuşturmadan kurtulma haklarını genişleten yeni tedbirleri açıkladı. Yeni yasa; ceza kanununun, soruşturulan ancak henüz mahkemeye çıkmamış hükümlü ve şüphelilerin serbest bırakılabileceğini veya davalarının askıya alınarak orduya katılabileceğini belirten bir bölümünü değiştiriyor.

SIKIYÖNETİM İLANI

Ayrıca, kişinin yaş veya sağlık nedeniyle ordudan terhis edilmesi ya da sıkıyönetimin sona ermesi halinde, verilen cezaların ve yargılamanın tamamen iptaline de olanak sağlıyor. Rusya, Ukrayna'ya yönelik savaşı başlattıktan yaklaşık altı ay sonra, Ekim 2022'de sıkıyönetim ilan etti.

DAHA DA FAZLASI

Yeni önlemler, Rusya'nın Ukrayna'da 2.5 yıldır devam eden çatışmaların ardından askeri kaynaklarının tükenmesi üzerine geliyor. Rus hükümeti askeri harcamalarını artırarak daha fazla asker toplamayı hedefliyor.

REKOR BÜTÇE

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, asker sayısını 1.5 milyona çıkaran kararnameyi yayınladı. Hükümetin eylül ayındaki bütçe taslağında, 2025 harcamalarının yüzde 32.5'i ulusal savunmaya ayrıldı. Bu bir rekordu.

Muhabir: Tamer Ayeri