Meksika'nın kartellerin hakim olduğu Culiacan'da yerel polis, ordunun silahlara el koymasının ardından sokaklardan çekildi. Yetkililer gelişmeyi doğruladı. Bu karar; kuzeydeki Culiacan'da yaşayan çok sayıda insanın, kartel çatışmalarında binlerce kişinin ölmesinin ardından yaptığı protesto yürüyüşlerinin ardından geldi.

BEKLENMEDİK HAMLE

Ancak Vali Ruben Rocha, artırılmış bir polis varlığı duyurmak yerine, 1.000 üyeli polis gücünün tamamının silahlarının alındığını belirtti. Onlar geri dönene kadar yerlerini askerler, eyalet polisi ve Ulusal Muhafızlar alacak.

İSTİSNAİ BİR DURUM

Silahlara ruhsat ve seri numaralarının incelenmesi amacıyla el konulmasının rutin bir kontrol olmadığı belirtildi. Aksine istisnai bir durumdu. Vali Rocha, "Umarız kısa sürede sona erer" dedi.

İLK ÖRNEK DEĞİL

Meksika ordusu, tarihsel olarak, güvenmedikleri yerel polis güçlerinin silahlarına el koymuştur. Bunun nedeni, bazı yerel polislerin uyuşturucu çeteleri için çalıştığından şüphelenmeleri veya bu polislerin izini sürmeyi zorlaştıracak kayıt dışı, özel silahlar taşıdığından şüphelenmeleridir. Ordu, 2018'de de Cuernavaca'daki yerel polislerin silahlarına el koymuştu. O zamanlar, önlemin "güvenilir güvenlik güçlerini" sağlamayı amaçladığı söylendi.
 

Muhabir: Öznur Demirbey