Acıbadem Kent Onkoloji Merkezi'nden Medikal Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Özveren, önemli bir kanser dergisinde yayınlanan araştırma sonuçlarını paylaşarak, Avrupa'da kanserden ölüm oranlarının azalmasına rağmen genç yetişkinlerde kolorektal kanser sıklığında artış olduğunu belirtti. Özellikle aşırı kilo ve obezitenin, 25-49 yaş arasındaki kişiler arasında bağırsak kanserinden ölüm oranlarını artırdığına dikkat çekti.

Doç. Dr. Özveren, Annals of Oncology dergisinde yayınlanan çalışmanın, 2024 yılı için Avrupa Birliği ülkelerinde ve Birleşik Krallık'ta kanserden ölüm oranlarını öngördüğünü aktardı. Çalışmada gençler arasında bağırsak kanseri ölüm oranlarının en çok İngiltere'de artacağının hesaplandığını belirtti. Bu artışın temel faktörlerinin aşırı kilo, obezite, yüksek kan şekeri düzeyleri ve diyabet olduğunu vurguladı.

Aradığınız aşkı bulamıyor musunuz? İşte altın değerinde taktikler… Aradığınız aşkı bulamıyor musunuz? İşte altın değerinde taktikler…

Ağzınıza bile sürmeyin! Severek yediklerimiz bağırsak kanseri riskini  artırıyor - Sağlık Haberleri

Prof. La Vecchia'nın çalışmayı yapan isimlerden biri olduğunu aktaran Doç. Dr. Özveren, aşırı alkol tüketimindeki artışların ve fiziksel aktivitedeki azalmaların da bu artışta etkili olduğunu ifade etti. Bağırsak kanseriyle ilişkilendirilen faktörler arasında erken başlanan alkol tüketiminin önemli olduğunu belirtti. Öneriler arasında bağırsak kanseri taramasının 45 yaşından başlayarak genç yaşlara kadar genişletilmesi olduğunu dile getirdi.

Bu çalışmanın Avrupa Birliği ve Birleşik Krallık için yapılmış olsa da sonuçlarının, toplumu uyararak aşırı kilo ve alkol tüketimine dikkat çekme açısından önemli olduğunu belirtti.

Kaynak: HABER MERKEZİ-İHA