30 Haziran akşamı, Kayseri'nin Melikgazi ilçesinde 5 yaşındaki bir kız çocuğunun, yabancı uyruklu bir şahsın istismarına uğramasının ardından kentte olaylar meydana geldi. Provokatif olaylar, Suriye'de Fırat Kalkanı ve Barış Pınarı Operasyonları'yla Türk askerinin kontrol altında tuttuğu bölgelere de sıçradı. Sosyal medyada paylaşılan bir görüntüde provokatörlerin, Türk ordusunun kullandığı binaya girmeye çalıştığı, askerlerin de göstericileri havaya ateş açarak uzaklaştırmaya çalıştığı görüldü. Görüntülerde, Türkiye'den Suriye'ye giden tırların ve Türk plakalı araçların da taşlandığı kameralara yansıdı. olayların ardından ülkede halk Suriyelilere tepki olarak sokaklara döküldü. 

Suriye-20

Gazeteci Nagehan Alçı, bugünkü yazısında Kayseri'deki olaylara ve Türkiye'de Suriyeli sığınmacılara karşı artan gerginliğe değindi. "Kamyonlar ve öfke silahı" başlıklı yazısında şu ifadeleri kullandı: "Suriyelileri istemiyoruz" diyenler Kayseri’deki vandalizm olaylarını başlatanların kamyonlarla toplanarak şehre bir gün önce getirildiğini görünce yapılmak isteneni anladılar mı bilmiyorum. Ancak çok tehlikeli bir fay hattı hem Türkiye hem Suriye’de kaşınmaya çalışılıyor. Suriyeli sığınmacıların varlığından rahatsız olanların öfke ve bıkkınlık duyguları bu oyunun en büyük silahı. Yapmayın, alet olmayın…

Nagehan Alci Kimdir

Göç politikalarında yapılan yanlışlıklar oldu. Kontrolsüzce ve çok sayıda sığınmacı geldi. Entegrasyon ve dağılım konusunda hatalar yapıldı. Ancak bu yanlışları Türkiye’de yaklaşık 14 yıldır yaşayan sığınmacıların omuzlarına yüklemek doğru mu? İnsani mi? Hükümet de Suriye politikasında özeleştiri yapıyor ama bu özeleştiri göçmen karşıtlığı üzerinden siyaset yapanları, yabancı düşmanlığını körükleyenleri, nefret dalgasını yükseltenleri haklı çıkarır mı? Hayır! Hayır! Hayır!

Suriyede Turk Tirlarini Taslayip Ptt Binalarini Yagmaladilar Cef6 Coverjpg

Bana Suriyelileri savunduğum için kızan çok insan var. Kim kızarsa kızsın, isterse milyonlar karşımda olsun gücüm yettiğince temel insan haklarını haykırmaya devam edeceğim! Bu tip göç hareketlerinde göçmenleri topluca geri gönderemezsiniz, onları otobüslere koymaktan bahsedemezsiniz, Esad ile görüşülse bile-ki görüşülmesi doğrudur- tüm Suriyeliler bu topraklardan yok olmayacaklar. Mesele Suriyeli meselesi değil. Sorun bir etnisitenin kriminalize edilmesi."

Muhabir: SERKAN BAYAR