ŞOK - Yer Bilimci Prof. Dr. Görür, bir kez daha çarpıcı uyarılarda bulundu. Görür, Kumburgaz Fayı'nı işaret ederek "Bu oluşan depremler enerjiyi boşaltmadığı gibi Marmara’nın içindeki fay tehdidini ortadan kaldırmadı. Tam aksine tehdidi daha fazla artırdı" ifadelerini kullandı.
'MARMARA BÖLGESİ'NDE OLACAK DEPREMİ ÖNE ÇEKTİ'
Görür Kafa TV yayınına katıldı. Burada depreme ilişkin değerlendirmeden bulunan Görür, "Bekliyorduk çünkü 1999’da biz bağırırken Marmara’nın altındaki kabuk yüklendi; enerji transfer oldu. Dolasıyla Marmara Bölgesi’nde olacak olan depremi öne çekti, onu tetikledi anlamında biz İstanbul’u depreme hazırlayın diye kalktık” şeklinde konuştu.
'TEHDİT DAHA FAZLA ARTTI...'
“Kuzey Anadolu fayının kuzey kolu Marmara’nın içerisinde; 160 kilometredir ve 3 koldan meydana gelmiştir” diyen Görür, şöyle devam etti:
“Birincisi Adalar fayı, Kumburgaz fayı ve Tekirdağ fayı. Adalar ve Kumburgaz ikisi birlikte kırılırsa en fazla 7.6 olur; Tekirdağ fayı zaten kırılmış diyoruz. 1912 Şarköy depremi kırmış bu fayı. Dolasıyla bu fayın oluşturacağı depremler öyle. Marmara’nın batısında sürekli deprem olur. Kumburgaz fayı 5 büyüklüğünde depreme neden oldu. Bugün olan 6.2’lik depremin farkı yok. Biri daha küçük bir hareketle, enerji dağıtımıyla oldu, öbürü biraz daha büyük. Ama bu oluşan depremler enerjiyi boşaltmadığı gibi Marmara’nın içindeki fay tehdidini ortadan kaldırmadı. Tam aksine tehdidi daha fazla artırdı. Kumburgaz fayı, zaten yılda 2.5 santime denk gelen stres biriktiriyor.”
'1766'DA DA BÖYLE OLDU...'
Kumburgaz ve Adalar fayının aralarında belirli bir açı olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Naci Görür, “Doğrultu atımlı faylar, enerjiyi uçlarına doğru taşırlar. Doğu ucunda enerji birikecektir ve Adalar fayını daha zorlayacaktır. Adalar fayı bu zorlanmaya ya gelir ya da gelmez o da aynı anda kırılır. Zaten 1766’da böyle olmuş. Aynı anda kırılacağını düşünüyorum. Marmara’nın altında canlı bir fay sistemi var. Bizzat dalarak gördüm. Ayağına hiç deniz suyu değmemiş, hiç Marmara Denizi’ni bilmeyen adam konuşuyorsa ne yapayım?"
6 MADDEDE ANLATTI
Öte yandan Görür, sosyal medya hesabından da (X, eski adıyla Twitter) 6 madde paylaşarak açıklamalarda bulundu. Görür'ün açıklamaları şöyle: "Şunları bir kez daha dikkatlerinize sunmayı görev addediyorum.
1- İstanbul depremi olacak (Marmara Depremi)
2- Bu son 23 Nisan depremleri İstanbul Depremini daha da öne çekti
3- Millet olarak fay ve deprem olacak mı olmayacak mı konuşmayalım
4- Bizim için önemli olan DEPREM DİRENÇİ kentler yaratmaktır. Depremleri minimum hasarla atlatalım. İnsanlarımız ölmesin
5- Bilim insanlarına saygılı olalım ve bilimin tarafında duralım.
6- Bir bilim insanı evrensel nitelikli araştırma yapan, veri toplayan, veriye göre sonuca varan, vardığı sonuçlar uluslararası konferanslarda sunan ve uluslararası dergilerde yayınlayan insandır. Sanıldığı gibi her titir taşıyan bilimadamı değildir. Saygılarımla."