Çağın artan yenilikleri ve dijitalleşmeyle birlikte bazı yeni sorunlar da baş gösteriyor… Son dönemde sıkça dile getirilen “beyin sisi” kavramı, birçok insanın günlük yaşamda karşılaştığı zihinsel yorgunluğu tanımlıyor. Ancak bu durum tıbbi olarak bir hastalık değil, daha çok başka rahatsızlıkların bir belirtisi. Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Barış Metin, ŞOK Gazetesi’ne verdiği röportajda beyin sisi şikâyetlerinin nedenlerini, tedavi sürecini ve bu durumda neler yapılması gerektiğini anlattı.

Pankreas kanserinde erken tanı önemli Pankreas kanserinde erken tanı önemli


ALTINDA FARKLI SORUNLAR DA YATABİLİR


“Beyin sisi, aslında halk arasında yaygın olarak kullanılan popüler bir terim” diyen Metin, “Tıbbi literatürde doğrudan bir hastalık olarak tanımlanmıyor. Daha çok, bireylerin zihinsel fonksiyonlarında yaşadıkları düşüşleri tarif etmek için kullandıkları bir ifade. Kişiler, dikkat dağınıklığı, hafıza problemleri ve genel olarak zihinsel yavaşlama hissettiklerinde bu tabiri kullanıyorlar. Ancak bu durumun altında yatan farklı sağlık sorunları olabilir” dedi.


UYKU, EGZERSİZ, VİTAMİN VE STRES YÖNETİMİ ŞART


Bu belirtileri hafife almamak gerektiğini kaydeden Metin sözlerine şöyle devam etti: Kaygılarınız yoğunsa ve keyif alamama gibi durumlar yaşıyorsanız bunu önemseyin ve bir uzmana başvurun. Zihinsel performans düşüklüğünü basit bir yorgunluk olarak görmeyin. Altta yatan nedenleri tespit edip, buna uygun bir tedavi süreciyle yaşam kalitenizi artırabilirsiniz. Beyin sisini aşmak için düzenli uyku, vitamin eksikliklerinin giderilmesi, egzersiz ve stres yönetimi çok önemli.

Muhabir: SENAY GÜNCAVAR