AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, MYK Toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu. Sözcü Çelik'in açıklamalarıdan öne çıkan satır başları şu şekilde; 

Gazze'deki olaylar devam ederken insani durum hepimizin gözleri önünde ağırlaşıyor. Cumartesi günü Cumhurbaşkanımızın katılacağı büyük bir miting icra edilecek. Gazze'deki insalık dışı ablukanın kabul edilemez olduğunu milletimiz tüm dünyaya göstermiş olacak. Hastanedeki çocukların hayatı ile ilgili bir kaygı günlerdir taşınıyordu. Bu hastaneler o çocuklara, yaralılara hizmet veremez hale geldi. Sivil toplum örgütlerinin soykırım dediği eylemler gerçekleşiyor. Ölen Filistinlilerin sayısı 5 bini geçti. Bunların yarısı çocuk ve kadın. Yaralıların tedavisi için de bir sağlık altyapısı yok. Gazze insanlık için bir sınav haline gelmiş durumda.

"ÇOCUKLARI ÖLDÜRMEK KENDİNİ SAVUNMA HAKKI DEĞİL"

Batılı liderler İsrail'i düzenli olarak ziyaret ediyorlar. Ezberledikleri cümle de şu: İsrail'in kendi savunma hakkı var. Savunma hakkı bebekleri, masum sivilleri öldürmek değildir. Batılı liderler bu savunma hakkından bahsederken, Filistinli masumların yaşama hakkından da bahsetmeleri gerekir. Sürekli olarak her giden bunu tekrarlıyor. Bu uluslararası hukuk kuralları içinde olur. Eğer siz bunları masumların cesetleri üstünde söylerseniz, bu insanları öldürün demekten başka anlam taşımaz. 

"KARA HAREKATI KORKUNÇ SONUÇLAR DOĞURACAKTIR"

Tüm dünya günlerdir kara harekatının ne tür korkunç sonuçlar doğuracağını tartışıyor. Gerçekten de korkunç sonuçları olacaktır. Ancak devam eden hava harekatları da korkunç sonuçlar doğuruyor. Bu kadar insanın üzerine bomba yağdırmaya kimin hakkı var? İsrail Gazze'yi insansız toprak parçası haline getirmeye çalışıyor. 1000'e yakın tırın günlük olarak oraya girmesi lazım. 20 tane kamyona izin verilmesi insani yardımı faydalı bir hale getirmez. Mısır'a mı sürelim, başka bir çöle mi sürelim Filistinlileri diye plan yapıyorlar.

"İŞGAL DEVAM ETTİĞİ SÜRECE GERİLİM SONA ERMEZ"

2007'den beri Gazze bir açık hava hapishanesi gibi. En temel ihtiyaçların bile buraya girmesi bile büyük zorluk oluşturuyor. 2007'den beri en uzun işgallerinden biri devam ederken, kime sorsanız 2 devletli çözümden yanayız diyor. Bir uygulama planı da yok. İşgali görmezden gelerek burada bir barış sağlanması mümkün değil. Burada işgalin sona ermesi ve 2 devletli çözüme geçilmesi gerekiyor. İşgal devam ettiği müddetçe, gerilimlerin sona ermesi mümkün değil. Bunlar olurken ABD kurallara dayalı bir düzenden bahsediyor. İşgali görmezden gelerek barış olmaz. Gazze'de sorunun çözümü askeri değil siyasi.

"ABD'NİN TUTUMU ÇATIŞMAYI BÜYÜTÜYOR"

ABD'nin ilk yaptığı şey uçak gemisi göndermek oldu. Gazze tipi coğrafyalarda deneyimli ABD'li askeri yetkililerin İsrail'e gönderilmesinden bahsediyorlar. Çözüm odaklı değil yanlış odaklı yaklaşım olduğu gösterilmiştir. ABD'nin tutumu çatışmayı büyütüyor. Netanyahu olaylar başlar başlamaz Ortadoğu'da harita değişecek dedi. Bu başka planların hayata geçirilmeye çalışıldığını gösteriyor.

"ATEŞKES DEMEYEN BU CİNAYETE ORTAKTIR"

Bir yere çözüm çerçevesi yerine uçakla giderseniz o zaman başka güçler de aynı şekilde hareket ederler. Çözümmüş gibi Filistinlilerin Mısır'a sürgün edilmesi gibi ahlaksız bir tutum olabilir mi? Kimin hakkı var buna. Orası Filistin toprağı. Bu yaklaşım asla söz konusu olamaz. 2 milyon kişinin zorla göç ettirilmesi faciaya yol açar. Cumhurbaşkanımız çok güçlü bir diplomasi sergiliyor. Ne biz çatışmaların derinleşmesini isteyenlerin yanında dururuz ne de sivil ölümlerin yanında dururuz. Derhal ateşkes ilan edilmesi gerekir. Garantörlük altına alınması gerekir. Sivil rehinlerin serbest bırakılması gerekir. Devlet aklının çalıştırmanın diplomasinin zamanıdır. Bunları terk ederek diplomasiyi bir kenara bırakmak ateşkesi reddetmek cinayet şebekesine yakışan bir davranıştır. Ateşkes demeyen bu cinayete ortaktır. Cumhurbaşkanımızın mesaisi en güçlü şekilde devam ediyor, devam edecek.

GRANTÖRLÜK SÜRECİ NASIL İŞLEYECEK 

İlk olarak ateşkesin sağlanması lazım. Sonra bu mekanizma konuşulup karar verecektir. Birileri garantörlükten şunu anlıyor, bir askeri güç oraya yerleşsin. Bizim söylediğimiz şey ateşkesin sağlanmasıyla garantörlük olmalı. İki devletli çözüm perspektifine gitmeden askeri güç gelsin dediğinizde askeri güç İsrail yönetimini muhatap almaya başlar o zaman burada İsrail gel benim güvenliğimi sağla yaklaşımının neticesi olur. Cumhurbaşkanımızla Sayın Bahçeli bugün görüştü. Takvim yakın zamanda işlemeye başlayacaktır.

MHP LİDERİ BAHÇELİNİN GAZZE MESAJI

Görüşümüz açık. Bahçeli'nin Gazze konusundaki tarihi mirasımız sözünü hassasiyetini şükranla karşılıyoruz. Bu yer aynı zamanda bizim tarihimizin güçlü bir parçası. Birileri bizim Filistin davasıyla ilgimiz yok gibi açıklamalar yapabiliyor. Bunlar yanlıştır. Birileri de bir kenarda seyretmeyi seçiyor.

Kaynak: AA