Dünyanın depreme en yatkın ülkelerinden biri olan Japonya, Kyushu'nun güneydoğu kıyılarında meydana gelen güçlü bir depremin ardından ilk kez "mega deprem uyarısı" yayınladı. 7.1 büyüklüğündeki deprem can kaybına veya ciddi hasara yol açmadı ancak yapılan uyarı, düzenli depremlere alışkın bir ülke için, bir sonraki büyük depremin ne zaman gerçekleşeceği konusunda yaygın bir karışıklığa ve kalıcı bir endişeye yol açtı.

8 VEYA 9 BÜYÜKLÜĞÜNDE

8 Ağustos'ta Nankai Çukuru'nun batı ucunda meydana gelen 7.1 büyüklüğündeki depremin, başka bir büyük depremin yaşanma olasılığını artırdığı sonucuna varıldıktan sonra uyarı yayınlandı. Önümüzdeki 30 yıl içerisinde Nankai Çukuru ile ilişkili 8 veya 9 büyüklüğünde bir depremin gerçekleşme ihtimalinin %70-80 olduğu kaydedildi. Son depremin ardından bu ihtimalin "normalden daha yüksek" olduğu söylendi.

YİYECEK VE İÇME SUYU

Yangın ve Afet Yönetim Ajansı; 707 belediyeye müdahale tedbirlerini ve tahliye planlarını gözden geçirmeleri talimatını verdi. Uzmanlar ve yetkililer, halkı sakin kalmaya çağırırken, aynı zamanda acil gıda ve su temin etmelerini söyledi. Aile üyeleriyle tahliye planlarını görüşmeleri istendi. Ülke çapındaki festivaller iptal edildi.

MARKET RAFLARI BOŞ

Bazı kasabalar plajları kapattı ve yıllık etkinlikleri iptal etti. Birçok kişi planladığı seyahatleri erteleyip pirinç, kuru erişte, konserve yiyecek, şişelenmiş su, taşınabilir tuvalet ve diğer acil durum malzemelerini stoklamak için marketlere gitti. Raflar boşaldı. Özellikle bazı paketlenmiş yiyeceklerin toplu halde satışı yasaklandı. Müşteri başına 1 tane veriliyor.

YARIN DA OLABİLİR

Yoshiko Kudo ve eşi Shinya; uyarının tam olarak ne anlama geldiğini, ne kadar endişelenmeleri gerektiğini anlamakta zorluk çektiklerini söyledi. Çift, "Aşırıya kaçmamaya çalışıyoruz. Çok fazla endişelenmek iyi değil. 30 yıl içinde risk var deniyor ancak mega deprem yarın da olabilir. Bu durum ne kadar sürecek bilmiyoruz"

Kaynak: HABER MERKEZİ