Mevsimi, zamanı başlayan mantar çeşitleri arasından pazarda ilk gördüğümüz Kastamonu'ya özgü olan cincileydi. Açık kahverengi şemsiye şeklindeki bu mantarın kavurması çok lezzetli oluyor. Kastamonu’nun ünlü sarımsağıyla birlikte.
Ayı mantarı vardı tezgahların birinde. Izgarası makbuldür bu mantarın, bulan sevinir. Çünkü gün geçtikçe daha az görülüyor ayı mantarı.
Kuzu göbeğini aradı gözlerimiz ama pazarcı “daha erken abla, soğuk yağmurlar düşsün üzerine öyle görünür” deyince bu harika mantarların hevesini başka bir zamana bıraktık.
Kastamonu müthiş bir mantar kenti. Mevsimi geldiğinde kenti çevreleyen ormanlar çeşit çeşit mantarlarla donanıyor.
Ne hayvansal ne de bitkisel gıda kategorisinde yer almayan mantar kıymetli bir besin. Doğal mantarlar kültür mantarlarından kat be kat lezzetli ve faydalı.
Pişirmesi de sanılanın aksine çok kolay. Pişirme görevine kafayı takmadan bu işi ateşe bırakmak çok doğru olur.
ZEHİRLİ OLMADIĞINA EMİN OLMAK LAZIM
Doğal mantarları tanımayan ya da az tanıyanların doğadan toplama olayını bilene bırakmaları önemli. Çünkü yenilmemesi gereken bir mantar çeşidinin yenilmesi zehirlenmelere hatta ölüme yol açabiliyor.
İçerdiği toksik maddeler nedeniyle insan sağlığını tehdit eden yenilmemesi gereken mantarlar yenilebilirlerle çok benzediği için karıştırılabiliyor. Emin olunmadıkça doğal mantarların yenilmemesi önemli.
Bu nedenle mantar hakkında bilinen yanlışları şu şekilde sıralayabiliriz.
Hatta zehirli ve zehirsiz olanların yan yana yetiştiği çok görülen bir durum.
Bir rivayete göre zehirli mantar koparıldığında hızlıca mavileşiyor. Rengi değişmeyen mantar yenilebiliyor bu varsayıma göre.
Zehirli mantar kavrulurken gümüş kaşık kullanılırsa kaşığın karardığı söyleniyor.
Mantarı böcek ya da salyangoz yediyse zehirsizdir. Ancak insan ve bu canlıların metabolizmaları birbirinden farklı. Dikkat etmeniz önemli.
Ağaç üzerinde yetişen mantar zehirsizdir.
Kurutulmuş mantar zehirsizdir.
Tuz ve sirkeli su mantarın zehrini alır.
Mantar yoğurtla yenilirse zehiri yok olur.
Bu tanımların hiçbirine itibar etmeyin.
Zehirsiz mantarı seçebilmenin tek yolu bilerek, tanıyarak doğadan toplamaktır.
Zehirsiz mantarlar mutfağınıza geldikten sonra bambaşka durumlara dikkat edilmesi gerekiyor aslında.
Pişirilen ve çiğ mantar uzun süre bekletilirse zehirleyebilir.
Mantarı çürütmeden tüketmeye çalışın.
Alerjiniz olup olmadığını mutlaka kontrol ettirin. Yedikten sonra bir sürprizle karşılaşabilirsiniz.
Bazı yenilebilir mantarların aşırı yenilmesi müshil etkisi yaratabilir.
Ancak iyi bir mantar süper besindir. Bu nedenle bilinçli seçilmeli.