Acıbadem Adana Hastanesi'ndeki Uzman Diyetisyen Pakize Gizem Akgül, kurban etlerinin tüketilirken dikkat edilmesi gereken konuları anlattı. Diyetisyen Akgül, kırmızı etin demir, magnezyum ve bazı B grubu vitaminleri açısından zengin bir besin olduğuna dikkat çekerek, etin içerdiği kolesterol ve doymuş yağlar nedeniyle tüketim miktarının sınırlanması gerektiğini vurguladı.
Ayrıca, kırmızı etin kronik hastalığı olan bireyler için risk faktörü olabileceğini belirten Diyetisyen Akgül, kurban bayramlarının vazgeçilmez pişirme yöntemi olan mangalın dikkatli bir şekilde yapılması gerektiğini söyledi. Etin aşırı pişirilmesi ve yanması durumunda bazı kanserlere neden olabilen zararlı bileşiklerin oluşabileceğine dikkat çekti. Sindirim sistemi kanserleri gibi mide ve bağırsak kanserlerine yol açabileceğini belirtti. Aynı zamanda az pişirilen etlerin de riskli olabileceğini vurgulayan Diyetisyen Akgül, bazı hayvanların içerdiği patojenlerin enfeksiyonlara neden olarak bayramın hastanede geçirilmesine sebep olabileceğini ifade etti. Bu nedenle mangal veya diğer et pişirme yöntemlerinin uygulanırken dikkatli olunması gerektiğini sözlerine ekledi.
Diyetisyen Akgül, Kurban Bayramı'nın ilk gününde etin kavurularak tüketilmesinin en sağlıklı seçenek olduğunu belirtti. Eti mümkün olduğunca kendi yağıyla pişirmenin önemli olduğunu ifade etti. Hayvansal yağlar olan tereyağı, iç yağ veya kuyruk yağı gibi yağların kullanılmadan, etin içeriğindeki kolesterolü veya hastalık riski oluşturabilecek yağları arttırmadan tüketilmesinin ve aşırı yağda kavurmaktan kaçınılmasının önemli olduğunu söyledi. Bunun yerine etin kendi içerdiği yağıyla pişirilmesi, haşlama, fırın gibi daha sağlıklı pişirme yöntemlerinin tercih edilmesi gerektiğini belirtti.
Ayrıca Akgül, tüketilen kırmızı etin faydasını artırmak için sofraya lif ve posa içeriği yüksek sebzeler ve salata eklemenin faydalı olabileceğini ifade etti. Ek olarak, etin yanında taze limon eklenmiş bir salatanın C vitamini içeriğiyle kırmızı etin faydasını daha da artırabileceğini sözlerine ekledi.
Diyetisyen Akgül, dinlenmeden tüketilen kırmızı etin sindirim sistemi üzerinde zararlı etkileri olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: "Dinlenmeden tüketilen et, reflüyü tetikleyebilir ve hazımsızlık, mide ve bağırsak problemlerine yol açabilir. Bu nedenle kurban eti tüketen kişilerin mümkün olduğunca eti dinlendirmelerini ve iyi bir şekilde çiğnemelerini öneriyoruz. Çünkü sindirim süreci çiğnemeyle başlar. Kurban Bayramı'nın daha keyifli ve sağlıklı geçmesi için eti tüketirken dikkat etmemiz gereken önemli noktalar bunlardır."