Aralarında nesli tükenme tehlikesi altında olanların da bulunduğu yaklaşık 240 kuş türünün kayıt altına alındığı Van Gölü havzası, yılın her döneminde binlerce kuşa ev sahipliği yapıyor.

Göçmen kuşların kilometrelerce süren göç yolculuğunda en önemli üreme ve konaklama merkezlerinden biri olan havzadaki sulak alanların korunmasına yönelik çalışmalar yürütülüyor.

Van YYÜ öncülüğünde 90'lı yıllardan bu yana yürütülen projelerle şu ana kadar Van ve çevre illerde 50'ye yakın alanın koruma ve yönetim planlarını hazırlayan akademisyenler, birçok yerin de resmi koruma statüsüne alınmasına öncülük etti.

7 BİYOLOJİK BÖLGE

Van YYÜ Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özdemir Adızel, dünyanın büyük bitki ve hayvan grupları bakımından yedi biyocoğrafik bölgeye ayrıldığını söyledi.

Adızel, bunlardan en önemlilerinden birinin Palearktik Bölge olduğunu belirterek, "Türkiye, Batı Palearktik Bölge'de ve dünyanın önemli iki kuş göç yolunun geçtiği noktada yer alıyor. Bunlardan biri Kuzey Afrika'dan ülkemize Hatay'dan girip İstanbul Boğazı üzerinden geçen, bir diğeri de yine Hatay'dan Çoruh Vadisi boyunca Karadeniz'in doğusuna giden göç yoludur. Van Gölü havzası bu göç yoluna bağlı tali bir güzergahtır. Hem ülkemiz hem de Van Gölü havzası önemli göç yolları üzerine bulunan alanlardır." diye konuştu.

Kaynak: AA