Kuru baklagiller, lif, protein, vitaminler ve mineraller bakımından zengin besinlerdir, ancak bazı kişilerde gaz oluşturabilirler. Bu gazın oluşmasını azaltmak veya önlemek adına bazı püf noktalarına dikkat etmeniz gerekmektedir. Usta aşçılar kuru fasulye, mercimek ve nohut gibi bakliyatların gazının hemen alınması için 1 çay kaşığı kimyon eklenmesi gerektiğini öneriyor.

Milliyet.com.tr'de paylaşılan bir içeriğe göre, bakliyatların gazını anında alan yöntemin 1 çay kaşığı kimyon eklemek olduğu belirtildi.

1 çay kaşığı kimyon

Bakliyatları pişirmeden önce haşlama işlemi uygularken, tencereye 1 çay kaşığı kimyon eklemek gaz sorununu önleyebilir. Aynı şekilde kekik de benzer bir şekilde gaz oluşumunu azaltabilir.

bakliyat (3)

BAKLİYATLARIN GAZ YAPMAMASI İÇİN NE YAPMAK GEREKİYOR?

Kuru baklagillerin gaz yapma sorunu birçok kişi için rahatsız edici olabilir. Bunun nedeni, baklagillerin içerdikleri doğal şekerler ve liflerin sindirim sistemimizde fermente olması ve bu süreçte gaz oluşmasıdır. Ancak bu sorunu hafifletebilir veya önleyebilirsiniz. İşte kuru baklagillerin gaz yapma etkilerini azaltmak için bazı öneriler:

Baklagilleri Yavaş Pişirin:

Baklagilleri yavaş pişirmek, gaz oluşumunu azaltabilir. Bunun için önceden ıslatılmış baklagilleri düşük ısıda uzun süreli pişirin. Böylece sindirilebilirlik artar.

Baklagilleri İyi Yıkayın:

Baklagilleri iyice yıkamak, üzerlerindeki fazla nişastayı ve potansiyel gaz oluşturan bileşenleri temizleyebilir.

Baklagil İçeceği Tüketin:

Bazı bölgelerde baklagil içeceği (mesela humus, mercimek çorbası) baklagillerin daha kolay sindirilmesine yardımcı olabilir. Bunun nedeni baklagillerin öğütülmesi ve suyla karıştırılmasıdır.

Baharatları ve Otları Kullanın:

Gaz oluşumunu azaltmaya yardımcı olabilecek baharatlar ve otlar kullanabilirsiniz. Kimyon, rezene, kişniş ve taze nane gibi baharatlar gaz oluşumunu azaltabilir.

Soğan ve Sarımsak Miktarını Sınırlayın:

Soğan ve sarımsak gibi allium türü yiyecekler, gaz oluşumunu artırabilir. Bu nedenle bu malzemeleri ölçülü kullanmayı düşünebilirsiniz.

Yavaşça Yemek Yiyin:

Baklagilleri yavaşça çiğnemek ve yavaşça yemek, gaz oluşumunu azaltabilir.

İlk Kez Yavaşça Deneyin:

Daha önce kuru baklagiller tüketmemişseniz, başlangıçta küçük miktarlarda denemek ve vücudunuzun alışmasına izin vermek iyi bir fikir olabilir.

İçecek Tüketimine Dikkat Edin:

Gaz oluşumunu artırabilecek karbonatlı içecekler gibi gazlı içeceklerden kaçının. Ayrıca çok fazla su içmek de sindirim sistemini hızlandırabilir ve gaz oluşumunu artırabilir.

NOHUDUN GAZ YAPMAMASI İÇİN PATATES EKLEYİN

O zaman pratik bir tarif verelim...

Bu tarif nohudun gaz yapmaması için uygulanacak yeni bir yöntemdir. Nefisyemektarifleri sitesindeki tarife göre, Nohutu veya fasulyeyi pişireceğimiz zaman. Patatesi soyalım ve 4 e bölelim. Yemeğin içine ekleyelim.

Patates geriye kalan gazı içine alacaktır. Yemek piştikten sonra patatesleri hemen çıkaralım yoksa gazını yemeğe geri atacaktır

bakliyat (2)

BAHARATLA BAKLİYATI BİRLİKTE TÜKETİRSENİZ...

Acibadem.com.tr'de yer alan içeriğe göre, Kuru baklagillerdeki çözünen lifler besinlerde sert bir doku yerine yulaf kepeğinde olduğu gibi yapışkan veya visköz olacak şekilde erir. Midede uzun süre kalır ve oluşturdukları jel yapısıyla ince bağırsaklarda besin emiliminin yavaş olmasını sağlar. Bu özellikleriyle de sonraki öğünde daha az yemek yemeyi teşvik eder. Fazla kalori de içermemeleri sayesinde kilo kontrolünde ideal bir besin grubu olarak nitelendirilir. Termojenik etkisi (vücut ısısını yükseltme etkisi) yüksek olan acı pul biber, zerdeçal ve karabiberle karıştırılarak tüketildiklerinde yağ yakımını da hızlandırırlar. Daha hızlı kilo verdirmeleri için tam taneli tahıllarla (haşlanmış buğday, bulgur, tahıllı ekmek gibi) birlikte yenmesi önem taşır. Böylece kuru baklagillerin hem protein kalitesi, hem de metabolizma hızını yükseltme etkisi artar.

Kaynak: Milliyet.com.tr, Nefisyemektarifleri.com

Derleme: Gazeteyaziyor.com.tr

Editör: Mehmet Buğrahan İncecik