Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla gönderilen tezkereye göre, Türkiye'nin güney kara sınırlarına mücavir bölgelerde yaşanan gelişmeler ve süre giden çatışma ortamının, milli güvenlik açısından taşıdığı risk ve tehditlerin artarak devam ettiği ifade edildi. Türkiye'nin, komşusu Irak'ın toprak bütünlüğünün, milli birliğinin ve istikrarının korunmasına büyük önem verdiği vurgulanarak, Irak ve Suriye'deki terör örgütlerinin varlığının ulusal güvenliğe doğrudan tehdit oluşturduğu belirtildi.

Tezkerede, bu tehditlere karşı uluslararası hukuktan doğan haklar doğrultusunda gerekli önlemlerin alınmasının milli güvenlik açısından hayati önem taşıdığı vurgulandı. Ayrıca Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin ilgili kararlarına atıfta bulunularak Türkiye'nin DEAŞ ve diğer terör örgütleriyle mücadele amacıyla oluşturulan uluslararası koalisyona katılımının önemi de vurgulandı.

Tezkereyle, Türkiye'nin güvenliği ve milli birliği açısından risk oluşturan terör örgütleri ve ayrılıkçı hareketlere karşı mücadele edilmesi ve gerektiğinde sınır ötesi operasyonların yapılabilmesi için TBMM'nin izni talep edildi. Bu izin, TBMM tarafından daha önce kabul edilen kararların süresinin 30.10.2023 tarihinden itibaren iki yıl uzatılmasını öngörüyor.

Kaynak: AA