BKM ve TBB tarafından paylaşılan raporda, kredi kartı kullanıcılarının %45,3'ünün 100 bin lira ve üzeri limite sahip olduğu belirtildi. Bu oran, tarihi bir zirveye ulaşırken BDDK, bankalara kredi kartı limitlerinde dikkat çeken bir değişiklik yapmaları talimatını verdi. Yarından itibaren geçerli olacak bu düzenlemeyle, kredi kartı limitleri aylık gelirin 8 katını aşamayacak. Bankalar, bu düzenlemeye uymayan kartları yeniden değerlendirecek.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından bugün yapılan yılın 3. enflasyon raporu sunumunda enflasyon hedefleri değişmezken, yıl sonuna kadar yakalanması oldukça güç görünen yüzde 38'lik seviyeye yaklaşabilmek için ek tedbir adımlarının atılması bekleniyor.

Bu doğrultuda enflasyonu dizginlemek ve ekonomide soğuma yaratabilmek adına kredi kartlarına ilişkin kısıtlamalar masaya getirilirken, BKM ve TBB tarafından yayınlanan raporun ardından BDDK harekete geçti.

KREDİ KARTLARININ YARISININ 100 BİN LİRANIN ÜZERİNDE LİMİTİ VAR

Son yıllarda görülen yüksek enflasyonun net yansımalarından biri de bankaların müşterilerine sunduğu kredi kartı limitlerinde görülürken, son raporda her 100 kredi kartından 45,3'ünün 100 bin TL ve üzerinde limite sahip olduğu görüldü. Ayrıca bu grup için belirlenen limit risk payı ise 2022 yılında yüzde 14,5 olurken, bu rakam 2024 yılında yüzde 85,5'e çıktı.

Kredi kartlarında ortaya çıkan sakıncalı durumun önüne geçmek için harekete geçen Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), bankalara gönderdiği talimat ile kart limitlerinde dikkat çeken bir değişikliğe gitti.

Aylardır gündeme gelen kredi kartlarına yönelik kısıtlama adımlarının bu hafta itibarıyla devreye alınacağı öğrenilirken, gazeteci Fatih Altaylı, bankacılık sektörüne dayandırdığı bilgilerde konuya ilişkin önemli uyarılarda bulundu.

Altaylı, BDDK tarafından bütün bankalara yazı gönderildiği ve kredi kartı limitlerinde değişikliğe gidilmesi uyarısında bulunulduğunu aktararak, yeni düzenlemede kimlerin ne kadar kredi kartı limitine sahip olacağının detaylarını paylaştı.

KREDİ KARTI LİMİTLERİ ÇOK SERT DÜŞECEK

Halihazırda BDDK tarafından konuya ilişkin bir mevzuat bulunuyor olsa da, Türkiye'nin en büyük özel ve kamu bankaları bu düzenlemeye aykırı şekilde limit tahsisine gidebiliyor. Türkiye, aylık kazanç ve kredi kartı limit oranı açısından dünyanın en sağlıksız dengelerinden birine sahip olurken, çok sayıda kullanıcıya aylık gelirinin 15-20 katı oranında kredi kartı limiti verilmekte.

Gönderilen talimat ile özellikle dar ve orta gelirli gruba sunulan yüksek limitli kredi kartları incelemeye alınacak. Bankaların yarından itibaren bu konuda kapsamlı bir çalışmaya gideceği öğrenilirken, kredi kartı limitlerinde düzenlemeye gitmeyen bankalara ise BDDK tarafından ağır para cezaları verilecek.

Bu kısıtlamaların ardından TCMB'nin talimatları sonucunda bankaların kullanıcılara hangi seviyede kredi kartı limiti sunacağı da ortaya çıktı.

Ödeme performansı ve kredi notuna bakılmaksınız bankalar, tüm müşterilerine aylık gelirlerinin 4 ile 8 katı arasında limit tahsis edecek.

Değişiklikle birlikte mevcut kredi kartını 1 yıl ya da daha az sürede kullanan müşteriler için tavan limit aylık gelir tutarının 4 katı olacak. Kredi kartını 1 yılın üzerinde kullanan ve ödemelerini gününde tamamlayan kullanıcılar içinse bankalar, aylık gelirinin 8 katı oranında limit verme yetkisine sahip olacak.

Mevcut şartlar altında bu düzenlemeye uymayan kredi kartları ise yapılacak incelemeler ile tespit edilecek ve kredi kartı limitlerinde yeni düzenlemeye uygun olacak şekilde bir değişikliğe gidilecek.

Kaynak: HABER MERKEZİ