2019 yılının Aralık ayında Çin’in Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde ortaya çıkan koronavirüs, 3 yılı aşkın süredir tüm dünyayı etkisi altına alıyor. Son olarak zayıf olan Omicron’un alt varyantı olan XBB.1.5 dünyayı alarma geçirdi. İngiltere başta olmak üzere dünya genelinde vaka sayıları yeniden artış göstermeye başladı.
VAKALAR ARTIŞA GEÇTİ
Son çalışmalar İngiltere'de her 7 vakadan 1'inde Eris Varyantı görüldüğü sonucuna ulaştı. Öte yandan salgında en çok vaka ve can kaybının yaşandığı ABD'de vakalar hızlı tırmanışa geçti. New York kentinde vaka sayıları yüzde 55 artış gösterdi. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerinden gelen yeni bir uyarıya göre, EG.5 veya Eris olarak adlandırılan yeni varyant baskın tür olarak ortaya çıktı ve ülke çapındaki Kovid-19 vakalarının yaklaşık %17'sine neden oldu.
Vaka artışları hastaneye yatışların artmasına da neden olurken dünyanın beklediği açıklama geldi.
SEMPTOMLAR BELLİ OLDU
İngiliz bilim insanları Eris'in en yaygın semptomlarını açıkladı.Eris, Omicron'un bir alt varyantı olduğu semptomlar benzerlik gösteriyor.
Zoe Sağlık Çalışmasına göre Eris varyantında görülen en yaygın 10 semptom şöyle:
Boğaz ağrısı
Burun akıntısı
Tıkalı bir burun
Hapşırma
Balgamsız öksürük
Baş ağrısı
Balgamlı öksürük
Boğuk bir ses
Kas ağrıları
Koku almada değişiklik
ERİS VARYANTINA İLİŞKİN RAPOR YAYIMLANDI
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Eris varyantına ilişkin yeni bir rapor yayımladı.
Rapora göre, önceden "gözlem altındaki varyant" olan ve statüsü "izlenmesi gereken varyant" olarak değiştirilen Eris'in yaygınlığında istikrarlı bir artış olurken, 7 Ağustos itibarıyla 51 ülkeden 7 binin üzerinde numune paylaşıldı.
Mevcut kanıtlara dayanarak, Eris'in oluşturduğu halk sağlığı riski, diğer mevcut Covid-19 varyantlarının riskine benzer şekilde "küresel düzeyde düşük" olarak değerlendirildi.
Eris'in, özelliklerine bağlı olarak küresel olarak yayılabileceği ve vakalarda artışa neden olabileceği kaydedildi.
Durumu yakından izlediklerini açıklayan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, vaka ve ölümlerde ani bir artışa neden olabilecek daha tehlikeli bir Covid-19 varyantının ortaya çıkma riskinin de devam ettiği uyarısında bulundu.
"KÜRESEL TEHDİT OLARAK DEVAM EDİYOR"
Ghebreyesus, DSÖ'nün haftalık basın toplantısında yaptığı açıklamada, 3 ay önce Covid-19'un uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu olarak sona erdiğini ancak küresel bir sağlık tehdidi olmaya devam ettiğini duyurduğunu hatırlattı.
O tarihten itibaren küresel olarak bildirilen Covid-19 vakaları ve ölümlerde yaşanan düşüşün sürdüğünü kaydeden Ghebreyesus, DSÖ'ye veri bildiren ülke sayısında da azalış olduğunu belirtti.
Ghebreyesus, "Bu durum, diğer ülkelerde ölümlerin veya hastaneye yatışların olmadığı anlamına gelmiyor, onları DSÖ'ye bildirmedikleri anlamına geliyor. Aşılama, enfeksiyon veya her ikisine karşı artan toplum bağışıklığı ve daha iyi klinik bakım ile erken teşhis sayesinde ciddi hastalık ve ölüm riski bir yıl öncesine göre çok daha düşük durumda. Bu ilerlemelere rağmen DSÖ, Covid-19'un küresel halk sağlığı üzerindeki riskini yüksek olarak değerlendirmeyi sürdürüyor." dedi.
AA