Beyin hasarı geçiren bir hasta tepkisiz olduğunda, doktorlar hala bir miktar farkındalık olup olmadığını görmek için bazı temel testlere başvururlar. İsmini söylemek, kulağının yakınında el çırpmak veya burnuna pamuklu çubuk sokmak gibi...

DÖRTTE BİRİ YAPTI

Uyanmayanların çoğunlukla bilincini kaybettiğine inanılır. Ancak yeni bir bir çalışma, komutlara fiziksel olarak yanıt vermeyen beyin hasarlı hastaların dörtte birinin bunu zihinsel olarak yaptığını öne sürüyor. Sonuçlar New England Journal of Medicine'de yayınlandı .

353 HASTA İNCELENDİ

Çalışma, dışarıdan bakıldığında beyin hasarı nedeniyle bilincini kaybetmiş gibi görünen 353 hastayı inceledi. Bu yaralanmaların kaynakları kazalardan, kalp krizi ve felçlere kadar değişiyordu. Bu hastalardan 241'inin komada, bitkisel hayatta veya sadece minimal bilince sahip olduğu teşhis edildi.

KAFALARINDA YAPTILAR

Araştırmacılar hastalara sözlü komutlar verdiler. Örneğin kendilerini yüzerken hayal etmelerini veya ellerini açıp kapatmalarını söylediler. 241 hastanın 60'ı için, bu görevleri hala kafalarında gerçekleştirebildiklerine dair kanıtlar vardı. Komutlar sonrasında beyin aktivitelerinde ciddi artışlar görüldü.

Kaynak: HABER MERKEZİ