İzmir Ekonomi Üniversitesi Medical Point Hastanesi Kardiyoloji Bölümü'nden Doç. Dr. Cihan Altın, 8-14 Nisan Kalp Sağlığı Haftası kapsamında Kırık Kalp Sendromu hakkında önemli bilgiler paylaştı. Sendromun, son zamanlarda artan vakalarla birlikte daha da popüler hale geldiğini ve sıklıkla 50 yaş üstü kadınlarda görüldüğünü belirtti.

Doç. Dr. Cihan Altın, sendromun 1991 yılında Japon doktorlar tarafından keşfedildiğini ve stresin bu sendroma neden olduğunu açıkladı. Özellikle yakın bir aile üyesini kaybetme, ayrılık, iş veya parasal kayıplar gibi yoğun stres yaşayan kişilerde adrenalin salgılanmasının arttığını ve bu durumun kalp gücünü azalttığını vurguladı.

BELİRTİLERİ: nefes darlığı, kalp çarpıntısı, bayılma gibi belirtiler yaşanabileceğini ifade etti.

Kırık kalp sendromu nedir? Kırık kalp sendromu tedavisi nasıl olur? Kırık  kalp sendromu belirtileri nelerdir? Kırık kalp sendromu öldürür mü? - Mynet  trend

Kırık Kalp Sendromu belirtilerinin kalp kriziyle benzerlik gösterdiğini belirten Doç. Dr. Cihan Altın, bu nedenle doktorların hastalara kalp krizi teşhisi koyabileceğini ve anjiyo gibi işlemler önerebileceğini dile getirdi. Ancak hastalarda bu belirtileri yaşayan kişilere uzman kardiyologlar tarafından bakılması gerektiğini vurguladı.

Kadınlarda kırık kalp sendromuna dikkat!

Doç. Dr. Altın, sendromun tedavisinde ilaç kullanımının önemli olduğunu ve hastaların genellikle 1 hafta ile 6 ay arasında iyileşme gösterdiğini belirtti. Ancak sendromu yaşayan kişilerde tekrarlama ihtimalinin olduğunu da sözlerine ekledi. Bu nedenle, hastaların mutlaka uzmanlar tarafından düzenli olarak kontrol edilmesi gerektiğini vurguladı.

Kalp sağlığı için beslenmenin ve egzersizin önemine de değinen Doç. Dr. Altın, haftada en az 3 gün tempolu yürüyüş yapılmasını önerdi. Ayrıca, fast food tarzı yiyeceklerin tüketilmemesinin önemine dikkat çekerek, sağlıklı bir yaşam tarzının kalp sağlığını korumada önemli olduğunu vurguladı.

Editör: Funda Işık