Kiracılar, ev sahiplerinin haksız yere tahliye etmeye çalıştığı durumlarda tazminat talep etme hakkına sahip. Kiraların artışı ve ekonomik durumlar nedeniyle mevcut kiracılar, ev sahiplerinin yüksek kira bedeli nedeniyle haksız tahliye girişimlerine karşı tazminat davası açabilir. Mahkemeler, kiracının yaşadığı zararları göz önünde bulundurarak uygun bir tazminat miktarı belirler. Bu düzenleme, kiracıların mağduriyetlerini gidermeyi amaçlıyor.

Yaşanan ekonomik sorunlar nedeniyle hemen her kalemde olduğu gibi konut kiralarında da fiyatlar rekor seviyelere yükseldi. Artık asgari ücretin altında kiralık ev bulmak neredeyse imkânsız hale gelirken, ev sahipleri ise uzun süredir evinde ikamet eden kiracıları evden çıkararak evini daha yüksek fiyata kiralamanın hesaplarını yapıyor.

Bu kapsamda, ev sahipleri tarafından çeşitli zorbalıklara uğrayan kiracılar için tazminat davası açma hakkı doğuyor. Haksız yere evden çıkarılmak istenen kiracılar, haksız tahliye durumunda ev sahiplerine karşı tazminat davası açarak ev sahiplerinden tazminat alabiliyor.

EV SAHİBİ VE KİRACININ YÜKÜMLÜLÜKLERİ NELER?
Bu doğrultuda ev sahipleri, kiracılara yaşanabilir bir konut sağlamakla yükümlü oluyor. Kira sözleşmesi bu yükümlülük kapsamında imzalanıyor ve kiracının da anlaşılan kira tutarını ödemesi gerekiyor. Fakat, ev sahibi kiracıya kullanıma uygun bir konut sağlamaz ya da kiracıyı haksız yere evden çıkarmak için şartları elverişsiz hale getirirse, kiracının tazminat talep etme hakkı doğuyor.

Böyle bir durumun yaşanması halinde kiracılara ödenecek tazminat tutarı için standart bir prosedür bulunmasa da mahkemeler, kiracının yaşadığı zararın parasal karşılığını belirleyerek karar veriyor. Mahkemenin belirleyeceği tazminat tutarı ise, kiracıyı zenginleştirmeyecek ve ev sahibini mağdur etmeyecek bir tutar olmasına özen gösteriliyor

Öte yandan, kiralar 2024 Temmuz’da 2023 Temmuz’a göre yüzde 16 oranında zamlandı. Bu artış, konut piyasasında hareketliliğin arttığına işaret etse de, konut kredisi faiz oranlarının yüksek olması da konut satın alımını oldukça zorlaştırıyor. Yine de yatırımcılar, altın fiyatlarındaki artışa karşın konut yatırımlarına ağırlık veriyor.
 

Kaynak: HABER MERKEZİ