Sahte parayı orijinal dolar kağıdına basıp piyasada dolaşıma soktular. Piyasayı son bir buçuk aydır alarma geçiren sahte 50 dolarların ardından şimdi de sahte 100 dolar krizi yaşanıyor. Sahte dolarlar paniğe neden olurken döviz büroları 50 dolarlık banknotları almıyor. Bankalar şimdi de sahte 100 dolarlık banknotlar için teyakkuza geçti.
BANKALAR PERSONELİ UYARDI
Konuyla ilgili olarak üç banka bu hafta personeline uyarı yazısı gönderdi. Uyarı yazısında, "Bilindiği üzere, kısa bir süre önce piyasada dolaşan sahte 50 dolarlık banknot işlemlerinde daha dikkatli olunmasına yönelik bir e-posta iletilmişti. Son dönemde de sahte 100 USD’lık banknotlar aracılığıyla yapılan dolandırıcılıkta artış yaşandığı bilgisi istihbar edilmiştir. Bu itibarla, şubelerimizde fiziki 100 USD’lik banknot işlemlerinde daha dikkatli olunması ve gerekli tedbirlerin alınması hususları önem arz etmektedir" denildi.
PARA SAYMA MAKİNESİ TESPİT EDEMİYOR
Sahte dolarların başta İstanbul olmak üzere Antalya, Ankara, Gaziantep, Şanlıurfa ve Bursa gibi ticaretin daha yoğun olduğu illerde piyasaya sürüldüğü öğrenildi. Uzmanlar, bu durumun sona ermesi için tüm para sayma makinelerinin güncellenmesi gerektiğini; bunun da en az 10 gün daha sürebileceğini vurguluyor.
Zira, sahte 50 dolarlık banknotlarda olduğu gibi, sahte 100 dolarlık banknotlar da yazılım güncellemesi yapılmayan para sayma makinelerini atlatıyor.
KAPALIÇARŞI'DA DÖVİZ TRAFİĞİ DURDU
50 ve 100 dolarda yaşanan sahtecilik, yazılımı güncellenmeyen para sayma makinesine sahip bazı bankalarda ve İstanbul Kapalıçarşı’da döviz trafiğini durdurdu. Bunun üzerine döviz büroları da vatandaşın getirdiği 50 ve 100 USD’lik banknotları kabul etmemeye başladı. İstanbul Kapalıçarşı’da da 50 ve 100 dolarlık banknotlar kabul edilmezken; çarşıdaki kuyumcular da bu banknotuyla gelip, altın almak isteyenleri geri çeviriyor.
GERÇEK DOLAR İLE SAHTE DOLAR NASIL AYIRDEDİLİR?
Emniyet Genel Müdürlüğü’nün ‘ABD doları güvenlik özellikleri’ başlıklı metninde, orijinal 100 doların özelliklerine ilişkin şu bilgiler yer alıyor:
-- 1996 ve 1999’da tedavüle sürülen 100 ABD doları banknotların ön yüzünde bulunan ‘100’ sayısı, dik bakıldığında yeşil, açılı bakıldığında siyah renkte görüntü verir. 2011’deki baskıda ise ‘100’ sayısı banknot yukarıya ve aşağıya doğru eğildiğinde bakır renginden yeşile dönüşür.
-- 1996’da tedavüle sürülen 100 ABD doları banknotların ön yüzünde bulunan portrenin etrafındaki çerçevenin dışında bir çizgi halinde ‘THE UNITED STATES OF AMERICA’ ibaresi tekrarlanarak mikro yazılı. 1996’da tedavüle sürülen ve Franklin portreli 100 ABD doları ile 1999’da piyasaya sürülen 100 ABD dolarında portredeki şahsın ceketinin yaka kenarında, aşağıya doğru “UNITED
-- STATES OF AMERICA” ibaresi ile sol alt köşede bulunan ‘100’ sayısı içinde “USA 100” ibaresi tekrarlanarak mikro yazılı. 2011 baskısında ise, banknotun ön yüzünde bulunan portrenin ceket yakasında “THE UNITED STATES OF AMERICA”, ön yüzün sağ tarafında bulunan portre filigranını içeren boş alanın etrafında
-- “USA 100” ve ön yüzünde bulunan altın renkli tüy kalem boyunca “ONE HUNDRED USA” ibaresi mikro yazı olarak yer alır. Ayrıca banknotta yer alan şeritlerde küçük 100 rakamı mikro yazı şeklinde yazılı.
-- 1996 yılı baskısı 1, 2, 5, 10, 20, 50 ve 100 ABD doları banknotlarda yeşil ve siyah renkler kullanılmıştı. 2011 baskısı 100 ABD doları banknotlarda ise mavi, turuncu, sarı, yeşil ve siyah renkler kullanıldı.