Kerahat vakti, güneşin doğuş anında, batış anında ve tam tepede bulunmuş olduğu vakte denir. İslam dinine bakıldığında kerahat zamanlarında namaz kılınması mekruhtur. Mekruh olan bu namazlara farz ya da nafile namazlar örnek verilebilir.

Namaz kılmak

KERAHAT VAKİTLERİ KAPSAMINDA NEDEN NAMAZ KILINMAZ?

Kerahat vakitleri, İslam dininde ibadetin mekruh sayıldığı zaman dilimlerini ifade eder. Kerahat vakitleri içerisinde ibadet etmenin ya da namaz kılmanın dinen mekruh sayılmasının en önemli nedeni, güneşe tapanlara benzetilmemek şeklinde açıklanır. Güneşin doğuş zamanında, batış zamanında ve tam tepede olduğu noktalarında mevcut olması zamanında geçmiş dönemler içerisinde helak olan pek çok kavmin ateşe ve bununla birlikte güneşe tapmalarından dolayı kaynaklanır.

MEKRUH NE DEMEKTİR?
Sözlükte “çirkin bulmak, kötü görmek, istememek; meşakkat, sıkıntı, zorluk” gibi anlamlara gelen kerh (kürh, kerâhet, kerâhiyyet) kökünden türeyen mekrûh kelimesi “içerisinde zorluk ve sıkıntı bulunan, hoşa gitmeyen, çirkin ve kötü görülen şey” demektir.

Güneş doğuşu

KERAHAT VAKİTLERİ NELERDİR?

Farz ve nafile tüm namazların kılınmasının mekruh sayıldığı zamanlar üç gruba ayrılır.

Bu gruplar şu şekilde sıralanabilir:

1- Sabah Kerahatı: Güneş doğarken, güneşin doğmaya başlamasından itibaren yaklaşık 45 dakika geçinceye kadar olan süredir.

2- Öğle Kerahatı: Öğle ezanına 45 dakika kaldığında, güneş tam tepe noktasında iken.

3- Akşam Kerahatı: Güneş batarken, akşam ezanından 45 dakika öncesinden başlar, güneş batana kadar devam eder. Bu durumda sadece o günün ikindi namazının farzı kılınabilir.

Kısacası güneş doğarken, tepedeyken ve batarken namaz kılınmaz.

"Resulullah (Sav) bize üç vakitte namaz kılmayı ve ölülerimizi defnetmeyi yasaklamıştır. Güneşin doğmasından itibaren bir veya iki mızrak boyu yükselmesine kadar, güneşin gök yüzünde tam dik oluşundan batıya yönelmesine kadar ve güneşin sararmasından itibaren batmasına kadar." (Müslim)

Tövbe etmek

KERAHAT VAKİTLERİNDE NE YAPILMALIDIR?

Kerahat vakitleri mevcut ibadetler için hazırlık zamanı şeklinde de değerlendirilebileceği gibi ibadet etmek isteyen bireyler bu vakitler içerisinde zikir çekerek ya da tövbe ederek vakitlerini değerlendirebilmektedir.

Editör: Celalettin Demir