Gündemde önemli bir yer tutan ve sıklıkla konuşulan kara para aklama konusunu bu haberimizde detaylı bir şekilde ele alıyoruz. Kara para aklama nedir, kara para aklama nasıl yapılır, kara para aklamanın cezası nedir gibi soruların yanıtları detaylarıyla birlikte haberimizde..


KARA PARA AKLAMA NEDİR?


Hukuka aykırı yani yasal olmayan yollarla elde edilen paraların, yasal kaynaklardan elde edilmiş gibi gösterilerek sisteme girilmesine "kara para aklama" adı verilir.
Bu süreçteki amaç, devletin elde edilen paranın kaynağını sorabilmesine, resmi yollarla açıklanabilir ve kanıtlanabilir olmasına imkan tanımaktır. Kara para aklamanın yaygın olarak gerçekleştiği alanlar arasında uyuşturucu ticareti, fuhuş, insan kaçakçılığı, terör finansmanı ve silah ticareti gibi unsurlar bulunmaktadır. Nakit paranın kaynağı şüphe uyandırmadan değerlendirilebilmesi için, vergilendirilmesi gerekir. Vergilendirilmesi gereken bu paraların devlete bildirilmesi ve banka işlemleri aracılığıyla gerçekleştirilmemesi de mümkündür.

Kara para aklama yöntemleri kullanılarak, suç faaliyetlerinin açığa çıkma riski ve buna bağlı cezai yaptırımların önüne geçilmeye çalışılır. Elde edilen paralar, çeşitli hayal gücü sınırlarını zorlayan ve pek çok kişinin tahmin edemeyeceği yöntemlerle finansal akış döngüsüne dahil edilir. Bu yöntemler, ülkeden ülkeye değişiklik gösterir ve finansal sistemlerin çeşitliliği, yeni fikirlerin ortaya çıkması sağlanır. Kara para aklama konusunda en çok fikir üretebilecek kişiler arasında hukukçular, muhasebeciler ve mali danışmanlar bulunabilir. Bu profesyoneller, sistemi iyi anladıkları için ve bu konuda bilgi sahibi oldukları için çeşitli yöntemleri uygulayarak suç gelirlerini gizlemeye çalışabilirler.

KARA PARA AKLAMA NASIL YAPILIR?

İŞTE YÖNTEMLERİ

  • İnternet bankacılığı
  • Fonların ülke dışına çıkarılması
  • Kağıt üstünde kurulan hayali şirketler
  • Parçalama yöntemi
  • Hayali ticaret
  • Kumarhane 
  • Gazinolar ve şirinler yöntemi ile gösterilebilir.

Para aklamada zaman zaman farklı yöntemlerin aynı işlemde kullanılması mümkün olabiliyor. Bu, özellikle yalnızca düzenlemelerin sıkı olduğu ülkelerde geçerlidir. Banka hesap hareket limitlerinin altında yapılan işlemler genellikle dikkat çekemediğinden dolayı çok sayıda kişinin dahil olduğu işlemlerle birlikte farklı banka ve şubeler aracılığıyla yapılan hesaplar arası transferlerde suç gelirleri sisteme dahil edilebilir.

WhatsApp Image 2023-11-16 at 15.27.42

Nakit paranın kullanıldığı göstermelik şirketlerde kara para aklama, genellikle yoğun nakit akışına sahip iş kollarında kurulan sahte iş yerleri aracılığıyla başlar. Özellikle hızlı tüketim ürünlerinin satıldığı sektörlerde ürün giriş çıkışlarının belirlenmesi zordur, bu da kara para aklama için uygun bir ortam yaratır. Oluşturulan hayali şirketler sadece kağıt üzerinde var olur ve bu aşamada denetim yapılması oldukça zorlaşır.

KARA PARA AKLAMA CEZASI NEDİR?

Türk Ceza Kanunu'nun 282/4. maddesinde belirtilen ağırlaştırıcı nedenin geçerli olabilmesi için, örgütün suçtan elde ettiği malvarlığını aklama eylemlerine başlamış olması gereklidir. Örgütlü kara para aklama suçunun cezası ise 6 ila 14 yıl arasında değişen hapis cezasını ve 40 bin güne kadar adli para cezasını içermektedir.


DİLAN VE ENGİN POLAT ÇİFTİ!


Gösterişli hayatlarıyla bilinen uzun süredir gündemde olan Dilan Polat ve Engin Polat çifti sosyal medyadaki paylaşımlarıyla birlikte göze batmaya başlamıştı. Güzellik salonları, evleri, arabaları hatta uçakları.. Çift çektiği videolar ve yaptığı paylaşımlar nedeniyle göze batmaya başladı ve MASAK devreye girdi. Uzun süre incelemelere başlayan MASAK çiftin kara para akladığına karar verdi ve çift tutuklandı.

SON DAKİKA! Bahar ve Nihal Candan kardeşlere rekor ceza!


BAHAR VE NİHAL CANDAN KARDEŞLER


Nihal Candan, Bahar Candan ve Hacı İsrafil S., dolandırıcılık ve kara para aklama suçlamalarıyla ilgili olarak gözaltına alındı. Candan kardeşlere, çok sayıda kişiyi dolandıran bir suç örgütünün gizli kasası oldukları iddiası yöneltilmişti. Kara para aklama suçlamasıyla ilgili olarak Candan kardeşler hakkında daha önce suç duyurusunda bulunulmuştu.

Kaynak: ERAYCAN ERGİNBAŞ