1-Türk Astronot Alper Gezeravcı, 17 Ocak tarihinde gerçekleşecek fırlatma öncesi göreve hazır. AX-3 görevinde yer alacak ekip, SpaceX Dragon uzay aracı eğitimlerini tamamladı. İşte ilk Türk Astronot Alper Gezeravcı ve AX-3 ekibi astronot kıyafetleriyle karşımızda.
2 - Asil olarak açıklanan uzay yolcusu, Hava Kuvvetleri Komutanlığında F-16 pilotu olarak görev yapan Alper Gezeravcı. Yedek olarak açıklanan uzay yolcusu ise ROKETSAN'da uzay fırlatma sistemleri alanında çalışan bir sistem mühendisi olan Tuva Cihangir Atasever.
3-Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın 17 Ocak’ta uzaya gideceği açıklandı. Uluslararası Uzay İstasyonu’nda İspanyol, İtalyan ve İsveçli astronotlarla birlikte görev alacak Gezeravcı’nın görev armasında 100. yıl ve Türk devletleri vurgusu dikkat çekti.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcı’nın 17 Ocak 2024’te uzaya çıkacağını duyurdu. Kacır, Gezeravcı’nın Uluslararası Uzay Misyonu’nda birlikte görev alacağı astronotlarla birlikte çekilmiş fotoğrafını sosyal medya hesabından “İlk Türk uzay yolcumuz Alper Gezeravcı, Axiom 3 (Ax-3) misyonunda İspanyol, İtalyan ve İsveçli astronotlarla birlikte görev alacak. Bayrağımızı gururla uzaya taşıyacak astronotumuz, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda 14 gün kalacak; bilim insanlarımızın hazırladığı 13 farklı bilimsel deneyi gerçekleştirecek. Türkiye Yüzyılı’na hayırlı olsun” notuyla paylaştı.
Astronot olabilmek için sahip olunması gereken bazı özellikler:
ABD Vatandaşlığı (pilotlar ve görev uzmanları için)
Tanınmış bir üniversitede derece (mühendislik, biyoloji bilimleri, fizik bilimleri, matematik gibi bölümlerde)
Üç yıllık tecrübe (bir doktora üç yıla tekabül ediyor)
Nasa'nın fiziksel testlerinden birini geçmek (pilotlar 1. sınıf, diğerleri 2. sınıf fiziksel teste tabi tutuluyorlar. bu iki test de sivil ve askerî uçuş testlerine benziyor)s
Bir jeti 1000 saatten fazla, birinci pilot olarak uçurmak (sadece pilotlar için)
Pilotlar için 162,5-193 cm arası, diğerleri için 148,5-193 cm arası boy
Aday olmaya hak kazandığınız takdirde sizi hemen eğitime alıyorlar. Fen (matematik, astronomi, fizik, jeoloji, meteoroloji, denizbilimi), teknoloji (navigasyon, yörünge mekaniği, materyel işleme) ve uzay mekiği sınıflarında teorik bilgileri öğreniyor ve bu bilgileri karada, denizde, mikro yerçekimli ortamda, düşük-yüksek basınç ortamlarında ve uzay elbiselerinde pratiğe döküyorsunuz.