Japonya'da 2011'de meydana gelen 9 büyüklüğündeki deprem ve ardından gelen tsunami sonucu zarar gören Fukuşima Daiichi Nükleer Santrali'nde biriken arıtılmış radyoaktif atık suyun kontrollü bir şekilde denize boşaltılmasının ikinci aşamasına geçildi. Santralin işletmecisi olan TEPCO, tahliyenin yerel saatle 10.30 sularında başladığını açıkladı. Tahliye işlemi 23 Ekim'e kadar devam edecek ve bu süre zarfında günlük yaklaşık 460 ton arıtılmış su denize salınacak. İkinci aşamada deşarj edilecek toplam su miktarı ise yaklaşık 7 bin 800 ton olarak belirlendi.
İlk aşama başarıyla tamamlanmıştı. Santraldeki binlerce tankta depolanan 1.34 milyon ton arıtılmış suyun kontrollü bir şekilde önümüzdeki 30 yıl boyunca denize salınması hedefleniyor. TEPCO, 24 Ağustos'ta başlayan ilk tahliye operasyonunda yaklaşık 7 bin 788 ton artırılmış suyu başarıyla denize boşaltmıştı. Son açıklamada ise arıtılmış suyun trityum seviyesinin Japon güvenlik standartlarına göre izin verilen düzeyin 40'ta biri olan litre başına bin 500 bekerelin (1.500 bq/L) çok altında olduğu, litre başına 87 bekerel (87 bq/L) olduğu belirtilmişti.
İlk tahliye işleminden sonra Japonya hükümeti, TEPCO ve Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA) tarafından yapılan incelemelerde, santral açıklarından alınan deniz suyu ve balık örneklerinde radyoaktif madde seviyelerinin normal sınırlarda olduğu tespit edilmişti.
Tepkilere rağmen bu süreç başlatılmıştı. Japonya hükümeti, 2011 yılında meydana gelen büyük deprem ve tsunami sonucu nükleer sızıntıların yaşandığı nükleer santralde biriken arıtılmış radyoaktif atık suyun kontrollü bir şekilde denize salınmasına karar vermişti. Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) tarafından uluslararası standartlara uygun olduğu onaylanan bu tahliye planı, ülke içindeki yerel balıkçılar ve özellikle Çin gibi bazı ülkelerin tepkisine yol açmıştı.