Türkiye'de uzun yıllardır yaşayan yüksek inşaat mühendisi ve mimar Yoshinori Moriwaki, deprem afetlerini çocuklara öğretmek için sıra dışı bir yönteme başvuruyor. Moriwaki, 30 yılı aşkın bir süredir Türkiye'de ikamet ediyor ve buradaki deprem bilincini artırmak istiyor. Hazırladığı dört sayfalık manga, çocuklara deprem anında neler yapmaları gerektiğini eğlenceli bir şekilde anlatıyor.

Manganın içeriğinde, çocukların deprem sırasında yanlarında bulundurmaları gereken eşyaların yanı sıra su, çikolata gibi acil ihtiyaçları da yer alıyor. Ayrıca, deprem anında güvende olmak için çocukların bir kanepe veya benzeri bir şeyin altına girerek bir yaşam üçgeni oluşturmaları gerektiği vurgulanıyor.

WhatsApp Image 2023-10-10 at 11.59.51

KONUYU DAHA İYİ ANLIYORUZ

Deprem seminerlerine katılan çocuklar, manga ile ilgili olarak "Çizimleri eğlenceli ve görselleri olduğu için konuyu daha iyi anlayabiliyoruz. Deprem anında neler yaşandığını da öğreniyoruz" diyorlar.

DEPREME KARŞI ÖNLEMLER YETERSİZ

Moriwaki, Gazete Yazıyor muhabirimiz Senay Güncavar’ yaptığı açıklamada, deprem seminerlerinde Japonca konuşan çocuklarla karşılaştığını, onlara Japoncayı nereden öğrendiklerini ve deprem bilgilerini nereden aldıklarını sorduğunda, hepsinin "Manga'dan" yanıtını verdiğini söylüyor. Türkiye'de depreme karşı önlemlerin yetersiz olduğunu düşünen Moriwaki, bu nedenle manga kullanarak deprem bilincini yaygınlaştırmayı hedefliyor.

TÜRK HÜKÜMETİ İLE İŞBİRLİĞİ YAPMAK İSTİYORUM

Moriwaki, gelecekte manga kullanarak afet eğitimini teşvik etmek için Türk Hükümeti ile işbirliği yapmayı ve projeyi ilgili bakanlığa sunduğunu belirtiyor. Böylece, çocuklar ve gençler arasında deprem bilinci artarken, depremlere karşı daha iyi hazırlıklı olunması gerektiğini vurguluyor.

Kaynak: SENAY GÜNCAVAR