İsveç, bu hafta Kral Carl XVI Gustaf'ın tahta çıkışının 50’nci yıldönümünü, başkentte düzenlenen ve sonuçlanan dört gün sürecek törenlerle kutluyor. 77 yaşındaki Carl Gustaf, İsveç monarşisinin bin yılı aşkın tarihinde tahtta 50’nci yıla ulaşan ilk kral oldu.

Gustaf, İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth'in ölümünün ardından, geçen yıl Danimarka tahtındaki 50’nci yıldönümünü kutlayan kuzeni Kraliçe II. Margrethe'den sonra, bugün hayatta olan ve ikinci en uzun süre tahtta oturan Avrupa hükümdarı oldu.

Bugün kral ve kraliçe, donanma, kara ve hava kuvvetlerinden 3 bin askerin eşliğinde at arabasıyla Stockholm şehir merkezinde dolaşıp halkı selamlayacak.

İSVEÇLİLER DURUMDAN MEMNUN

Komşu İskandinav ülkelerinde de olduğu gibi, İsveç hükümdarının devlet başkanı olarak törensel bir rolü var ancak siyasi gücü yok. Pek çok İsveçli, kralı ulusun sembolü ve kriz zamanlarında birleştirici bir figür olarak görüyor. Carl Gustaf, büyükbabası Kral Gustaf VI Adolf'un ölümü üzerine 15 Eylül 1973'te tahta çıktığında 27 yaşındaydı. Carl Gustaf, kendi babası bebekken bir uçak kazasında öldüğü için tahtın ilk sırasında yer aldı. Kralın özel hayatıyla ilgili magazin basınında zaman zaman çıkan skandallara rağmen, kraliyet ailesi İsveç'te popülerliğini koruyor. Anketler de İsveçlilerin net bir çoğunluğunun monarşinin korunmasından yana olduğunu gösteriyor.

Fransa Kralı XIV. Louis 1643-1715 tarihleri arasında 72 yılla dünyada en uzun süre hüküm süren kralıdır. 

70 yıl 214 günlük saltanatı ile 8 Eylül 2022'de hayatını kaybeden İngiltere Kraliiçesi II. Elizabeth ikinci sırada yer almaktadır.

 

MEHMET KIZMAZ
 

Kaynak: MEHMET KIZMAZ