Tıp dünyasındaki son gelişmeler, çoğu insanı giderek daha fazla 100 yıl yaşama hedefine yaklaştırıyor.

Birleşmiş Milletler'in verilerine göre 2021 itibarıyla ABD'de yaklaşık 90.000 kişi en az 100 yaş ve üzerindeydi; bu sayı, 20 yıl öncesinin neredeyse iki katı…

Peki uzun yaşamın sırrı ne?

Tam bir yüzyıl boyunca yaşama olasılığı genetik, yaşanılan bölge, cinsiyet ve sosyoekonomi gibi birçok farklı faktöre bağlı.

Ancak uzmanlar, insanların yaşama şanslarını artırmaya yardımcı olmak için atabilecekleri bazı sağlıklı adımlar olduğunu söylüyor.

FOX News’e konuşan Atlanta merkezli sağlık fenomeni, girişimci ve biyohacker Melanie Avalon, “Gerontolojik araştırmalar, uzun ömürlülük arayışının hüsnükuruntudan çok daha fazlası olduğunu gösteriyor.”

Modern bilim, genetik açıdan elverişli olmayanlar için bile uzun bir hayatın mümkün olduğunu söylüyor:

İşte çok sayıda doktor ve beslenme uzmanının önerdiği 10 uzun yaşam sırrı:

1)      MERAK DUYGUSU

Maine merkezli bir sağlıklı yaşam şirketi olan The Humane Space'in CEO'su ve kurucusu Lauren Henkin'e göre güçlü bir merak duygusu ve keşfetme arzusu uzun ve sağlıklı bir yaşamın en önemli anahtarı.

2)      SOSYALLEŞME

Uzmanlar, diğer insanlarla düzenli etkileşimin ömrün uzamasına büyük bir katkı sağladığı konusunda hemfikir.

3)      HAREKETLİ YAŞAM

Hareketsizlik, birçok sağlık probleminin temel nedeni.  Ancak aktif kalarak artrit, eklem sorunları ve kronik hastalık gibi riskleri geciktirebilir ve azaltabilirsiniz.

Aktif kalmak vücudu fiziksel olarak geliştirdiği gibi ruh halini ve beyin fonksiyonlarını da iyileştiriyor.

4)      BEDENİ HİSSETMEK

Vücudunuzun ve sağlığınızın gelişimini tutarlı bir şekilde takip etmek önemlidir. Bir kişi kişisel sağlığına ne kadar genç dikkat etmeye başlarsa uzun vadede o kadar iyi durumda olur.

5)      KALORİ KISITLAMASI

Hayvanlar üzerinde gerçekleştirilen çoğu deneyin gösterdiği gibi kalori kısıtlaması ömrü uzatmakta oldukça etkili. Kalori kısıtlamasının çeşitli türleri vardır. Ancak hepsi farklı zaman aralıklarında yemeyi kesme ve yemek yeme arasında geçiş yapma konseptine göre düzenlenir.

6)      SAĞLIKLI VE VERİMLİ BİR UYKU

Araştırmalar, yüksek kaliteli uykunun cilt sağlığını geliştirdiğini, genç görünmeyi sağladığını, vücudun insülün salgılamasını geliştirerek diyabet olasılığını azalttığını ve sağlıklı hücre bölünmesini desteklediğini gösteriyor.

7)      MİNERALLER VE YAĞDA ÇÖZÜNEBİLEN VİTAMİN DESTEKLERİ

Mineraller vücutta meydana gelen kimyasal reaksiyonlardan sorumludur ve yiyecekleri enerjiye dönüştürmeye yardımcı olur. Bağışıklık sisteminin ve hormonların dengeli ve metabolizmanızın düzgün çalışmasını sağlamak için yağda çözünen D, A, K ve E vitaminleri ile birlikte faaliyet gösterirler. Bu temel besinlerden yeterince yararlanmak, yaşlanmayı hızlandıran kronik hastalıklardan korunmanıza yardımcı olur.

8)      SOĞUK DUŞ

Çalışmalar, soğuk terapinin ömrü uzattığını ve muhtelif hastalıkları önlediğini gösteriyor.

9)      SAĞLIKLI BİR BESLENME

Uzmanlar, beslenmenin uzun ömürlülüğün en kontrol edilebilir faktörlerinden biri olduğu konusunda hemfikir. Beslenmeyi iyileştirmeye yönelik çok çeşitli seçenekler var.

İkisini burada sayabiliriz.

Yoğurt, kefir gibi düşük şekerli,  probiyotik açıdan zengin fermente gıdaların sağlık üzerindeki olumlu etkileri bilimsel açıdan da kanıtlanmıştır.

Uzmanlar, bitki odaklı beslenmenin de ömrü uzattığını söylüyor.

10)    ^HEDEFLERİN OLSUN!

İnsanların hayatta bir amaçlarının olması ve bu amaca bağlı kalmaları da ömrün uzamasında oldukça etkili.

MEHMET KIZMAZ

Editör: Galip Öztürk