2023-2024 eğitim-öğretim yılı, 11 Eylül Pazartesi günü çalacak olan ilk zil ile başlayacak. İstanbul'da bulunan 6,862 okulda toplam 2,922,096 öğrenci ve 181,831 öğretmen, 104,745 derslikte derslere başlayacak.

İstanbul Valiliği tarafından yapılan açıklamada, öğrencilerin yeni eğitim yılına başlarken ders kitaplarını sıralarında hazır bulacakları belirtildi. İstanbul'daki öğrencilere dağıtılmak üzere hazırlanan 25,243,334 kitabın okullara dağıtımının tamamlandığı açıklandı. İstanbul'da okul türlerine göre öğrenci dağılımı ise şu şekildedir:

 Kreş: 176.580

- Anaokulu: 195.392

- İlkokul: 951.569

- Ortaokul: 837.056

- Lise: 761.499

İstanbul genelinde toplamda 7,210 işletme bulunmaktadır; bunların 3,135'i okul kantini, 4,055'i ise eğitim kurumu yemekhanesi olarak hizmet vermektedir. Öğrencilerin sağlıklı beslenmelerini teşvik etmek ve obeziteyle mücadeleyi desteklemek amacıyla okul kantinleri, yemekhaneler ve okul çevresindeki kafe, lokanta ve restoranlar üzerindeki denetimler sıkılaştırılacaktır.

Bu bağlamda, ilk denetim mekanizması kaymakamlıklar tarafından oluşturulmaktadır. Sağlık, Tarım ve ilgili meslek odası yetkililerinden oluşan bir komisyon belirli aralıklarla denetimler gerçekleştirecektir. Ayrıca, İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri de okul kantinleri ve belirlenen bölgelerde düzenli denetimler yaparak bu sürece katkı sağlayacaktır.

KANTİN VE YEMEKHANELERİ OKUL MÜDÜRLERİ DE DENETLEYECEK

Kantin denetimi konusunda hayati bir rol oynayacak olan mekanizmalardan biri de okul müdürlüklerinin oluşturacağı kantin denetim komisyonları olacaktır. Bu komisyonlar, periyodik olarak okul kantinlerini denetleyerek, çocukların sağlıklı beslenmeleri için gereken özenin gösterilmesini temin edeceklerdir.

fhfhfh

İSTANBUL POLİSİ ÇOCUKLARIMIZIN GÜVENLİĞİ İÇİN SAHADA

İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri, okul çevrelerinin güvenliğini sağlamak amacıyla aktif bir şekilde görev yapacaklar. Okullara yönelik koruyucu ve önleyici güvenlik önlemleri çerçevesinde hazırlanan planlama, 1,182 emniyet görevlisini eğitim öğretim yılı boyunca sivil ve resmi yöntemlerle öğrencilerin güvenliğini sağlamak için devreye sokacaktır. Ayrıca, İstanbul genelinde 810 ekiple servis araçlarına yönelik düzenli denetimler gerçekleştirilecektir.

06.00 - 14.00 SAATLERİ ARASI TOPLU ULAŞIM ÜCRETSİZ

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), pazartesi günü 06.00 - 14.00 saatleri arasında İBB'ye bağlı toplu ulaşım araçlarının ücretsiz olacağını duyurdu. İBB'den yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Okulların açıldığı gün İstanbul'da 06.00 - 14.00 saatleri arasında toplu ulaşım araçları (bilet entegrasyona dahil olanlar) ücretsiz olarak hizmet verecek. Ayrıca, İSPARK, okul servis araçlarına ilk gün ücretsiz hizmet sunacaktır.

İETT VE METRO SEFER SAYILARI ARTIRILIYOR

İstanbul Elektrik Tramvay ve Tünel İşletmeleri (İETT), okulların açılmasının ardından her gün 1,636 ek sefer düzenleyecek. Bu ek seferlerle 130 binden fazla yolcu toplu taşıma araçlarına yönlendirilmiş olacak ve 109 bin aracın trafiğe çıkmaması hedefleniyor. Aynı şekilde, Metro İstanbul da 375 ek sefer planlayarak 415 bin yolcunun toplu taşıma kullanmasını öngörüyor. Bu sayede, 380 bin aracın İstanbul trafiğini rahatlatması amaçlanıyor.

SERVİSLERE ÖNCELİK

Ayrıca, okulların açılmasıyla birlikte ilk 2 gün boyunca okul servis araçları, arabalı vapurlardan öncelikli olarak yararlanacak. İstanbul Deniz Otobüsleri (İDO), Sirkeci-Harem hattındaki yaya yolcular için ücretsiz seyahat imkanı sunacak. Ayrıca, Şehir Hatları da ek vapur seferleri düzenleyerek toplu taşıma kapasitesini artıracaktır.

İSTANBUL TRAFİĞİNE YAKIN TAKİP

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve ilgili eğitim kurumları, Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM) ve Ulaşım Yönetim Merkezi'nde (UYM) 11 Eylül pazartesi sabahı saat 06:00 itibariyle bir araya gelerek 3 gün boyunca nöbet tutacaklar. Bu süreçte, kent içi kameralar aracılığıyla İstanbul trafiği sürekli olarak izlenecek, trafikte tıkanıklıklar belirlendiğinde ilgili birimlere hızla bildirilip gerekli müdahaleler yapılacaktır.

TRAFİK DENETİMLERİ ARTTIRILACAK

Trafik Müdürlüğü'ne bağlı Mobil EDS araçları ve Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü denetim ekipleri, sivil trafik ve zabıta ekipleriyle birlikte uyumlu bir şekilde denetimler gerçekleştirecektir.

haber merkezi

Editör: Funda Işık