İstanbul Büyükşehir Belediyesi, tarihi 1714 yılına dayanan ve Osmanlı döneminden günümüze kadar uzanan İstanbul İtfaiye Teşkilatı'nın 310. yılını büyük bir coşkuyla kutluyor. İtfaiye Haftası etkinlikleri, 23-27 Eylül tarihleri arasında düzenleniyor ve bu tarihi teşkilatın başarı öyküsü bir kez daha hatırlanıyor. Hafta boyunca gerçekleşen etkinlikler, Taksim Cumhuriyet Anıtı Töreni ile başladı. 

310 YILLIK GURUR

Hafta boyunca sürecek etkinlikler, Taksim Cumhuriyet Anıtı'nda yapılan görkemli bir törenle başladı. Törene, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Erdal Celal Aksoy, İtfaiye Daire Başkanı Remzi Albayrak, Daire Müdürleri, Zabıta Daire Başkanı Metin Alper ve çok sayıda itfaiye çalışanı, K9 Birimi ve vatandaşlar katıldı. İtfaiyeciler, hem görevleri başındaki kahramanlıklarıyla hem de şehir halkının güvenliği için verdikleri emekle anıldı. Erdal Celal Aksoy ve Remzi Albayrak, konuşmalarında 310 yıllık köklü teşkilatın zorlu görevleri başarıyla yerine getirdiğini vurgularken, İstanbul İtfaiyesi'nin şehrin güvenliğini sağlayan en önemli güçlerden biri olduğu belirtildi. Ayrıca itfaiyecilerin ateşe koşarken gösterdikleri özveri ve cesaretin altı çizildi. Törenin ardından, hatıra fotoğrafları çekilerek bu tarihi gün ölümsüzleştirildi. İtfaiye araçlarının şehir turuyla taçlandı.

TULUMBACILARDAN TARİHİ GÖSTERİ

İtfaiye Teşkilatı’nın köklü tarihini yansıtan Tulumbacılar, Kapalıçarşı ve Mısır Çarşısı’nda gerçekleştirdikleri yürüyüşle vatandaşlarla buluştu. Tulumbacılar, Osmanlı döneminden günümüze taşınan ve o dönem itfaiyecilikte kullanılan kıyafetleriyle gösteri sundular. Vatandaşlar ve turistlerin yoğun ilgi gösterdiği bu gösteriler, büyük alkış topladı.

MASKOT VE ANİMASYON YARIŞMASI 

İstanbul İtfaiye Teşkilatı ve Bahçeşehir Üniversitesi iş birliğiyle düzenlenen Maskot ve Animasyon Yarışması sonuçlandı. Çocuk, üniversite öğrencisi ve yetişkin kategorilerinde gerçekleştirilen yarışmanın kazananları, Beyoğlu Atlas Sineması’nda resepsiyon sonrası düzenlenen törende ödüllerine kavuştu. Yarışma, İstanbul İtfaiyesi’nin 310. yıl kutlamaları kapsamında düzenlenen etkinliklerden biri olarak büyük ilgi gördü. Yaratıcılıklarını sergileyen yarışmacılar, itfaiye teşkilatının ruhunu ve kahramanlık hikayelerini maskot ve animasyonlarla bir kez daha yaşattı.

İTFAİYE HAFTASI BOYUNCA ETKİNLİKLER

Hafta boyunca düzenlenecek eğitimler ve tatbikatlarla halk bilinçlendirilecek. Kentin çeşitli meydanlarında kurulan standlar ve mobil eğitim araçlarıyla vatandaşlar itfaiye teşkilatının çalışmalarını yakından tanıma fırsatı bulacak. İtfaiye müzesi gezilecek. Ayrıca, yılın itfaiyecisi ve personeli ödül töreniyle belirlenecek.

KAHRAMAN ŞEHİTLER UNUTULMUYOR

İstanbul İtfaiye Teşkilatı, görev başında şehit olan kahramanlarını da unutmuyor. Hafta boyunca düzenlenecek şehitlik ziyaretlerinde dualar okunarak itfaiye şehitleri anılacak ve aileleri ziyaret edilecek.

Kaynak: SENAY GÜNCAVAR