Hamas'ın İsrail'e başlattığı 'Aksa Tufanı' sonrası, Filistin ve İsrail arasındaki gerilim son yıllardaki en yüksek noktaya ulaştı. İsrail, Gazze'ye korkunç saldırılar başlattı. İki taraftan da yüzlerce sivil hayatını kaybetti.

Orta Doğu'da yaşanan bu gerilim, petrol fiyatlarını da vurdu. Filistin ve İsrail petrol üreticisi olmamasına rağmen küresel arzın 3'te birini oluşturuyor. Brent ham petrol varil başına 2,25 dolar artışla 86,83 dolara yükseldi. ABD'de petrol fiyatları arttı. Petrol fiyatlarının düşüşe geçmesi için, bölgede tansiyonun da düşmesi gerekiyor. 

ÇEMBER TÜM BÖLGEYİ SARABİLİR

Enerji analisti Saul Kavonic, iki ülke arasındaki gerilimin, o bölgedeki İran ve Suudi Arabistan'a da yansıması ihtimali nedeniyle petrol fiyatlarının arttığını söyledi. İran ve Suudi Arabistan, en önemli petrol üreticilerinden. Kavonic, Hamas saldırılarını desteklemekle suçlanan İran da hedef alınırsa küresel petrol arzının yüzde 3'ünün riske gireceğini belirtti. İran, ABD yaptırımlarına rağmen petrol üretimini arttırmayı başardı.


 

Kaynak: HABER MERKEZİ