Optik yanılsama, görsel algılamada meydana gelen bir tür yanılsamadır. Gözlerimiz, çevremizdeki dünyayı algılama sürecinde bazen yanıltıcı bilgilere maruz kalabilir. Bu durum, nesnelerin boyutları, şekilleri, renkleri veya diğer özellikleri gibi görsel algılamada ortaya çıkan hataları içerir. Optik yanılsamalar, genellikle desenler, perspektifler, parlaklık ve kontrast gibi görsel öğelerle oynanarak oluşturulabilir. Bu tür yanılsamalar, bazen resimler, illüzyonlar veya optik illüzyonlar olarak da adlandırılır. İnsan gözü, belirli desenleri veya düzenleri algılama eğiliminde olduğundan, bu tür optik illüzyonlar gözümüzü aldatarak gerçek olmayan bir algı oluşturabilir.

zeka testi2
Yukarıdaki görselde çifti olmayan çorabı tanımlamanız gerekmektedir. Yapbozun içinde farklı desen ve tasarımlarda çok sayıda rengarenk çorap görebilirsiniz. Cevap basit ama yanıltıcı olduğundan, soruyu cevaplamadan önce her bir çoraba dikkatlice bakmanız gerekmektedir. Bilginiz olsun diye, bu zeka oyununun yanıtları sorunun hemen altında verilmiştir, o yüzden fazla kaydırıp hile yapmadığınızdan emin olun!

Yardım etmemiz gereken kişi, “ Hangi çorabın eşi eksik?” diyerek okuyucuları zorluyor. Her bir çoraba tek tek bakarsanız çifti olmayan çorabı fark edebilirsiniz. Kolaylık sağlamak için, aşağıdaki resimde tek çorabı işaretledik:

zeka testi3
İşte bu zihinsel sınavın cevabı, resmin sol üst köşesindeki çorabın çiftinin olmamasıdır. Diğer çorapların çiftleri resmin içinde bulunmaktadır.

Editör: Mehmet Buğrahan İncecik