Sırbistan'ın başkenti Belgrad'daki Belgrad Kalesi, günümüzde hala yaşayan, nefes alan bir tarih adeta. Milattan önce 279 yılında, Doğu Roma İmparatoru I. Justinianus tarafından yaptırılan kale, Belgrad'ın en çok ziyaret edilen noktası. 1979 yılında İstisnai Öneme Sahip Kültür Anıtı ilan edilen kalenin tarihini okuyunca, neden bu kadar kıymetli olduğu bir kez daha anlaşılıyor. Günümüzde hala kullanılan ismini Osmanlıların verdiği Kalemegdan'da (Kalemeydan) yer alan Belgrad Kalesi, yapıldığı dönemde Doğu Roma ve Batı Roma arasında bir sınır oldu adeta.

BELGRAD, İSTANBUL'A TAŞINDI

Sava ve Tuna nehirlerinin birleştiği yerde bulunan Belgrad Kalesi, Doğu Roma İmparatorluğu'nun yıkılması sonrası Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun eline geçti. O dönem sağlamlaştırılan kale, 1521 yılında Kanuni Sultan Süleyman döneminde Osmanlı İmparatorluğu'nun hakimiyetine geçti. Belgrad'ın alınmasıyla Sırplarla birlikte Macarlar, Yunanlar, Ermeniler gibi birçok Hristiyan nüfus, bugün İstanbul'da Belgrad Ormanı olarak bilinen bölgeye yerleşmişti.

YILDA 2 MİLYON ZİYARETÇİ

Osmanlı İmparatorluğu'nun ardından Belgrad Kalesi'nin sahibi, 1800'lü yıllarda Sırbistan oldu. Yılda 2 milyondan fazla ziyaretçi ağırlayan Belgrad Kalesi, sadece Sırbistan değil birçok imparatorluğun tarihi açısından büyük öneme sahip.

(AHMET RIDVAN ELİTEZ)

Editör: Orhan Duman