Tarihçi yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı KafaTV adlı YouTube programında Suriyelilerle ilgili dikkat çeken açıklamalar yaptı. 'Uyumsuz olanlar kim?” sorusun yanıt veren Ortaylı “Uyumsuz olan Suriyeliler, geldiler çünkü yapacak işleri yok bu memleket için kabul edilecek ahlak normları bize katiyen uymuyor. Bu ahlak normlarından anladığımız yanlış. Ben demiyorum ki onun kadını fitten erkeği bilmem ne o değil mesele Yani adam hem verdiğim örnek çok açıktır. Botla Yunanistan'a geçiyor. Hava şartlarından bot batmıyor. Çok açık Yunanlılar vuruyormuş. Fakat her şeye rağmen geçen var İşte bu soru anlaşıldı. “ dedi.

Ii-13

'BIRAK SEN ONUN BEŞAR ESADI'NI FALAN...'

Ortaylı ayrıca; binlerce Suriyeli çocuğun yetim kaldığını vurgulayarak; '550.000 böyle yetim çocuk var ortada kalan bunlar kayıtlı sınır ötesi doktorlara, bunların bir sürüsü yok öyle çocukları diziyorlar yetimleri. O zaman alınıyor onlar sınır ötesine ve anında organ mafyasının eline geçiyor. Şimdi bunu yapan bir toplum bırak sen onun Beşar Esadı'nı falan. Bunu yapan bir toplumla ve biz vatandaş olarak yaşayamayız yaşamamalıyız.'  ifadelerini kullandı. 

Kjclbjkcsl

'BÖYLE BİR DEVLET YOK'

'Suriye coğrafyası uyduruk bir coğrafyadır böyle bir devlet yoktur.' diyen tarihçi; 'Bizim insani değerlerimiz var. Biz bir millet olmuşuz çünkü yani yaşadığımız asırlarda çektiğimiz çileler şanlı şerefli neşeli sayfalar, çok karanlık, karamsar , çok Istıraplı, matem dolu sayfalar var. İçimizde sürgünler var memleketin eskiden daha çoktu nüfusu. Şimdi üçte biri hala Rumelili Kafkaslı falan insanlar böyle bir ülkede bir millet oluşmuş Bunlar millet değiller. Suriye coğrafyası uyduruk bir coğrafyadır böyle bir devlet yoktur. Ne Roma'da ne Osmanlı'da... ' ifadelerini kullandı. 

'YURTLARINA GİTMELERİ LAZIM'

Suriyelilerle Türklerin bağdaşmasının mümkün olmadığını aktaran Ortaylı “Gönderilmeleri gerektiğini düşünüyor musunuz?” sorusuna şöyle yanıt verdi. Düşünüyorum evet ya ne yapacaklar ne onlar mutlu olabilir ne ben. Bir şekilde o yurduna geri dönmesi lazım. Kendi memleketini savunamayan bir kitleyle ben niye vatandaş kitlesi yapayım. Burası da çok günlük güneşlik bir yer değil. Yani yarın bir gün ben bu adamları o zaman orduya alıcam Olur mu öyle şeyler...' dedi. 

Kaynak: DEMET SAROVA