Ünlü tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, Beyoğlu Belediyesi tarafından Avrupa Miras Günleri kapsamında düzenlenen “Türkiye’nin İlk Belediyesi: 6. Daire” konulu söyleşiye katıldı. 

 “Beyoğlu’nun Mirasını Yeniden Keşfe Çıkıyoruz” sloganıyla gerçekleştirilen Beyoğlu Avrupa Miras Günleri’nde Ortaylı Beyoğlu Belediyesi’nin tarihi başkanlık binası 6. Daire’nin hikâyesini ve belleğini anlattı.

Ortaylı konuşmasında; "Doğrudan doğruya meyhanelerin, kahvehanelerin sahibi olmak zorundayız. Efendim benim inancıma uymuyor. Senin inancına uymakla, uymamakla Türkiye gitmiyor maalesef, biraz realist olun. Türkiye'de rakının ve şarabın en büyük ıslahat gördüğü devir, bu devirdir. Yalan mı!

En kıyak rakı ne zaman imal ediliyor? Herhalde tek parti devrinde değil, çift parti devrinde de değil, şimdi ediliyor. Bu olur. Bunun önünü alamazsın. Üzümün olduğu yerde insanların içeni olur, bu çok açık." ifadelerini kullandı. 

Dikkat çeken açıklamalar yapan tarihçi sözlerine şöyle devam etti; "Yeri de olur, olması da doğrudur. Çünkü aksi taktirde uyuşturucu yayılır. Bu alkol kalktığı taktirde uyuşturucu gelir ve menşeyi karanlık uyuşturuculardır, milletimizi ve gençliğimizi mahveder. Ortaokullara kadar inmiş. Hâlâ bana eski mavalları kimse okumasın.

Ben anti-alkolik değilsem de oldukça a-alkolik arkadaşınızım. Çünkü alkolün gargarasını sevmiyorum. Mesela Slavların, Rusların kültüründeki alkol düşkünlüğünü ve kültürünü hiç tasvip etmiyorum. Buna rağmen böyle şeyleri doğru dürüst size söylemek zorundayım.

Beyoğlu alkolik bir merkez değildir ama alkolün ciddi alındığı bir yerdir. Ve bu kültürü yok ederseniz burası çok kısa zamanda uyuşturucu mıntıkası haline gelir. Belki de gelmeye başladı ben bilmiyorum. Polise sormalı, başkanımıza sormalı. Ve çok yazık olur."

Muhabir: ÖZNUR DEMİRBEY