İkinci Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesi için geri sayım başladı. Bayram sonrası, milyonlarca vatandaşın gözü Meclis'te olacak. Bu süreçte esnafa, ev kadınlarına ve çalışan annelere yıpranma payı müjdesi de gelebilir. EYT düzenlemesinin ardından, Bağ-Kur'lu küçük esnaf da prim gün sayısının SSK'lı çalışanlarla eşitlenmesini bekliyor.

1 Milyon Küçük Esnaf Faydalanacak

Eğer bu düzenleme hayata geçerse, yaklaşık 1 milyon küçük esnaf 5 yıl erken emeklilik imkanına kavuşacak.

1

5 Yıl Erken Emeklilik İmkanı

Bu erken emeklilik için, Bağ-Kur prim gün sayısının 9 binden 7 bin 200'e düşürülmesi gerekiyor. Böylece, esnafların 5 yıl erken emekli olması mümkün olacak.

Show Haber'de yer alan habere göre, bu düzenlemeden 10 ve daha az çalışanı olan esnaflar yararlanabilecek.

2

Emeklilik Yaşı Çocuk Sayısına Göre Değişecek

Emeklilik yaşının kadınlar için çocuk sayısına göre esnetilmesi gündemde. Bazı mesleklerde uygulanan yıpranma payının, kadınlar için de çocuk sayısına göre uygulanması planlanıyor.

Ev Kadınlarına Sigorta Prim Desteği

Ev kadınları, isteğe bağlı emeklilikte devlet desteği bekliyor. Bu düzenlemeyle, isteğe bağlı sigorta primlerinin üçte biri devlet tarafından karşılanacak.

4

2 Bin 133 TL'sini Devlet Ödeyecek

Asgari ücret üzerinden hesaplandığında, en düşük isteğe bağlı sigorta primi 6 bin 400 TL olacak ve bunun 2 bin 133 TL'si devlet tarafından ev kadınlarına destek olarak ödenecek.

Editör: Funda Işık