Sevgili okurlarımız bu hafta sizler için IFTE 2024 Uluslararası Havacılık Eğitim Fuarı’ndaydık. Fuar katılımcılarının geneli pilotaj ve/veya uçak bakım alanlarında eğitim veren kurumlardan oluşmaktaydı. Gençler kendi stantlarında okullarını tanıtırken cıvıl cıvıldı.


Her birinin havacılık sevdalısı olduğu ve havacılığa katkı sunmak için ellerinden geleni yaptıklarını severek gözlemledim. Bunların arasında bir stanttaki çocuklara hayran kaldım. Kendi yaptıkları uçak bakım eğitim setleri ve uçuş simülatörleri ile stantta adeta hızlandırılmış uçak bakım eğitimi verirken ziyaretçilerin simülatörlerini deneyimleyebilmek için uzun kuyruklar oluşturması beni de kendilerine çekti. Hadi gelin şimdi sizi onlarla tanıştırayım:

Nuray Baykal: Merhaba, sizleri tanıyabilir miyiz?

Can URASLI: Merhaba, ben Can URASLI. Bağcılar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Uçak Bakım Alanı adına bu standı temsil ediyorum. Okulumuz SHGM tarafından 147 Tanınan Okul Statüsü almaya hak kazanan ilk eğitim kurumudur. Uçak bakım teknisyenliği eğitimi veriyoruz. Bunun yanı sıra tüm Türkiye’ye bu alan için kendi tasarlayıp imal ettiğimiz eğitim setlerini ve uçuş simülatörlerini satıyoruz.

Nuray Baykal: Simülatör ve bu eğitim setleri havacılıkta neden kullanılmaktadır?

Can URASLI: Pilotaj ve uçak bakım teknisyenliği eğitimleri çok pahalı eğitimlerdir. Aslında eğitim materyali olarak gerçek uçak kullanılmalıdır. Fakat maliyet ve özellikle eğitimdeki tehlikelerin ölümcül oluşu bu tarz sentetik eğitim araçlarının kullanılmasına sebep olmuştur. Biz 2018 yılından itibaren 50 ye yakın farklı tür eğitim seti tasarlayıp imal ettik. Yaklaşık 500 tane eğitim setinin satışını gerçekleştirdik.

Nuray Baykal: Peki öğrencileriniz staj yeri bulma konusunda zorlanıyor mu? Genelde mezuniyet sonrası neler yapıyorlar?

Can URASLI: Biz uçak bakım alanı olarak staj yeri bulma konusunu öğrenciye bırakmıyoruz. Kurumumuzun sektörün en büyükleri diyebileceğimiz birçok sivil havacılık firmasıyla protokol anlaşması var. Bu sayede çocuklarımız uzun dönem staj yaparak uçak üzerinde çalışma imkanı buluyorlar. Birçoğu staj dönemi sonunda henüz mezuniyet belgesini dahi almadan haziran ayı ortalarında işe başlamış oluyor. Sektöre gerçekten kalifiye eleman yetiştiriyoruz.

Nuray Baykal: Standınızın, özellikle simülatörünüzün önü her geçişimde çok kalabalıktı. Gerçekten fuara renk katan, ziyaretçileri eğlendiren stantlar arasındaydınız. Fuarda stant açma nedeniniz neydi?

Can URASLI: Her hangi bir kar amacı gütmeyen, ana gayesi Türk Sivil Havacılığına ahlaklı, temiz ve kalifiye bireyler yetiştirmek olan bir devlet kurumuyuz. Bunun yanı sıra neredeyse dışa bağımlı olan bir alanda bir mesleki lisesinin yerli ve millilik anlayışıyla tasarladığı ve imal ettiği ürünlerin küçük bir bölümünü sergilemek istedik. Bunun gençlerimizde biz daha iyisini yapabiliriz fikrini canlandıracağını düşünüyoruz. Tam olarak da bunun için oradaydık. Mümkün olursa IFTE 2025’de çok daha iyileriyle aranıza katılacağız.

Nuray Baykal: Son olarak stant kurulum ve toplama aşamasında en kalabalık ekip sizdiniz. Sanırım hepsi öğrencinizdi. Gayet disiplinli ve organize şekilde hareket ediyorlardı. Bunu nasıl sağladınız?

Can URASLI: Havacılığın temel taşı disiplindir. Bu çocukların yarısına yakını mezun olmuş sektörün önde gelen firmalarında uçak bakım teknisyenliği yapmaktadır. Diğerleri ise aktif öğrencilerimdir. Bizlere geldiğinde her biri çok küçüktü. Yeri geldi evladımız, yeri geldi çırağımız oldular. Zaman zaman ailelerinden çok vakit geçirdik. Bu süreçte sevgi bağıyla bağlanırız başta fakat disiplini ne olursa olsun hiçbir zaman göz ardı etmeyiz. Başta bahsettiğim 147 Tanınan Okul gereği, yapacağımız işlerden tutun anlatacağımız teorik eğitimlere kadar her eğitimin uluslararası standartlarda olmaktadır.10.sınıf öğrencilerimizden Salih Uysal ile devem ediyorum.

Nuray Baykal: Salih fuar hakkında bizimle neler paylaşmak istersin?

Salih UYSAL: Standımızda yerli ve yabancıların yoğun ilgisini çeken simülatörümüz, büyük beğeni topladı. Hocalarımız ile birlikte imal ettiğimiz simülatörümüzü ziyaretçilerimize deneyimleme imkanı sunduk. Simülatörümüzü 1 ay gibi kısa bir sürede öğretmenlerimizin desteği ile yapabiliyoruz. Türkiye'de bu tip simülatörleri yapabilen sayılı eğitim kurumlarından biriyiz. Bağcılar Mesleki ve Teknik Lisesi olarak bununla gurur duyuyoruz. Bu simülatörleri daha da geliştirerek milli sektörümüze katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Bu duyguyu yaşadığımız için çok sevinçliyiz.

Kaynak: HABER MERKEZİ