Türkiye'de yaşayan Erdal Şenkardeş, ailesinin göç ettiği Kosova Prizen şehrine  2010 yılında giderek Kamilia Chocolate fabrikasını kurdu. Kendi çapında mütevazi bir şekilde üretimini sürdüren Kamilia, lezzetli çikolataları git gide tüm Avrupa'ya ve dünyaya duyurdu. Şimdilerde 7 bin 200 metrekare kapalı alanda, 100 kişinin isithdamıyla çikolata üretimini sürdüren işletme, hem Türkiye'nin hem de Kosova'nın ekonomisine katkı sağlıyor. 

Dunya.com sitesinde paylaşılan habere göre, Firma sahibi Sakaryalı iş adamı Erdal Şenkardeş, yaptıkları yatırımlarla Türkiye'nin yanı sıra Balkan ülkelerine, buradan da Avrupa pazarına açılarak ihracat pazarlarını genişlettiklerini söyledi. Babalarının 1957'de buradan Türkiye'ye göç ettiğini belirten Şenkardeş, o sebeple Prizren'e gelerek yatırım yapmak istediklerini ifade etti.

çikolata (3)

JAPONYA'DAN KATAR'A KADAR 35 ÜLKEYE İHRACAT

Şenkardeş, Kosova'daki çikolata fabrikasında üretilen ürünlere ülkede talebin yoğun olduğunu dile getirerek, “Japonya, Orta Doğu ülkeleri Katar, Kuveyt, Balkan ülkelerinin de aralarında bulunduğu 35 ülkeye ihracat yapıyoruz. Bu bölgelerde yoğun çalışıyoruz” dedi. Yaklaşık 6 aydır üzerinde çalıştıkları yeni bir markayla Avrupa pazarına girmek üzere olduklarını belirten Şenkardeş, ürünlerine Avrupa'dan da yoğun talep olacağına inandıklarını dile getirdi.

Şenkardeş, kadın istihdamına önem verdiklerini vurgulayarak, “Özellikle paketleme bölümünde daha hijyenik çalıştıkları için kadın istihdamına ağırlık veriyoruz. Yıllık 1500-2 bin ton arasında ürettiğimiz ürünümüzden 5 milyon avro ciro elde ediyoruz” dedi. Şenkardeş, “Şu anda ham maddemizin yüzde 70'ini de Türkiye'den tedarik etmekteyiz. Dolayısıyla burada yaptığımız cironun yaklaşık beşte dördü Türkiye'ye gitmektedir” diye konuştu.

EVDE ÇİKOLATA NASIL YAPILIR?

Çikolata yapmak için evde kolayca kullanabileceğiniz temel tarif aşağıdaki gibidir. Bu tarif, sade ve doğal çikolata yapımını sağlar.

Malzemeler:

1 su bardağı kakao tozu
1 su bardağı hindistancevizi yağı veya kakao yağı
1/2 su bardağı bal veya akçaağaç şurubu (isteğe bağlı, tatlandırmak için)
Bir tutam tuz
Vanilin özütü veya vanilin şeker (isteğe bağlı, vanilya aroması için)

Bir tencerede hindistancevizi yağını veya kakao yağını düşük ateşte eritin. Yağı çok yüksek ateşte eritmemeye dikkat edin, aksi halde yanabilir. Eritilmiş yağın içine kakao tozunu ekleyin. Kakao tozunu yağa yavaşça ekleyerek karıştırın.

Topaklanmaması için karışımı sürekli olarak karıştırın.

çikolata (2)

Karışıma bal veya akçaağaç şurubu ekleyin. İsteğe bağlı olarak bir tutam tuz ve vanilin özütünü de ekleyebilirsiniz. Bu malzemeleri ekleyerek karışımın lezzetini kontrol edin. Malzemeler iyice karıştığında, ocaktan alın ve karışımı pürüzsüz hale gelene kadar karıştırmaya devam edin. Karışım pürüzsüz olduğunda çikolata hamurunu elde etmiş olursunuz.

Çikolata hamurunu kalıplara dökün. İsterseniz farklı şekillerde kalıplar kullanarak çikolata şekilleri yapabilirsiniz. Kalıplara döktüğünüz çikolatayı düzeltmek ve hava kabarcıklarını çıkarmak için kalıpları biraz sallayabilirsiniz. Çikolataları oda sıcaklığında biraz soğumaya bırakın, sonra buzdolabında veya dondurucuda tamamen sertleşene kadar bekletin. Çikolatalar sertleştikten sonra kalıplardan çıkarın ve servis yapabilirsiniz.

KOSOVA HAKKINDA 3 İLGİNÇ BİLGİ

1. Kosova, Avrupa'nın En Yeni Ülkelerinden Biridir: Kosova, 2008 yılında Sırbistan'dan bağımsızlığını ilan ederek bağımsız bir devlet oldu. Bu tarih itibariyle, Avrupa'nın en yeni ülkelerinden biri olarak kabul edilir.

2. Genç Bir Nüfusa Sahiptir: Kosova, genç bir nüfusa sahiptir. Ülkenin nüfusunun büyük bir kısmı gençlerden oluşur. Bu durum, ülkenin dinamik ve genç bir topluma sahip olduğunu gösterir.

3. Çok Kültürlü Bir Yapıya Sahiptir: Kosova, tarih boyunca farklı kültürlerin etkisi altında kalmış bir bölgedir. Bu durum, ülkede çok kültürlü bir yapıya ve zengin bir kültürel mirasa sahip olunmasını sağlamıştır. Arnavut, Sırp, Boşnak, Türk gibi farklı etnik gruplar ülkede bir arada yaşar. Bu, Kosova'nın kültürel çeşitliliğini artıran önemli bir faktördür.

Editör: Mehmet Buğrahan İncecik