Güzel havada dışarı çıktığımızda, güneşin ultraviyole ışığı vücudun stresi azaltan ve ruh halini iyileştiren endorfin üretmesini tetikler. UV ışınları ayrıca cildimize D vitamini üretmesini söyler. Bu durum, bazı kişileri güneş kremini kullanmamaya ikna etmek için yeterli olabilir. Dermatologlar da hastalarının sıklıkla bu faydalardan mahrum kalacaklarından endişe duyduklarını söylüyor.

EN BÜYÜK ENGEL

Kaliforniya'daki Hoag Memorial Hastanesi'nden Doktor Steven Wang, "İnsanların aklındaki en büyük engellerden biri, D vitamini alamayacakları korkusuyla güneş kremi kullanmamaları gerektiği fikri" diyor. Gerçekten konuyla ilgili yapılan anketler de bu durumu gözler önüne seriyor. Ancak güneş kremi, ölümcül olabilen cilt kanserine karşı en iyi silahımızdır. Güneşin UV ışınları cilt hücrelerinizdeki DNA'ya zarar verir ve bu hasar zamanla artabilir. DNA kendini her onardığında, kansere dönüşen bir mutasyon geliştirme olasılığı vardır.

GÜVENLİ MİKTARI YOK!

Birçok uzman korunmasız güneşe maruz kalmanın güvenli bir miktarının olmadığını belirtti. Ayrıca senenin her günü 30 veya daha fazla SPF'li geniş spektrumlu güneş kremi kullanmanız gerektiğini söyledi. Zararlı ışınlar, bulutlardan ve kardan bile geçiş yapabiliyor. Olayı sadece yaz dönemine indirgemek doğru değil.

BALIKLAR İYİ SEÇENEK

UCLA Sağlık Merkezi'nde dahiliye doktoru olan Robert Ashley, D vitaminini beslenmenizle de alabileceğimizi belirtti. D vitamini içeren yiyecekler arasında somon, ton balığı ve uskumru gibi yağlı balıklar bulunur. Süt ve kahvaltılık gevrekler gibi güçlendirilmiş yiyecekler de D vitamini içerir.

Kaynak: HABER MERKEZİ