Dünyada binlerce şubesi bulunan kahve tekeli Starbucks, bir yandan da sürdürülebilirlik üzerinde yoğun çalışmalar yürütüyor. Bu kapsamda hedeflerden biri de şirketin ikonu haline gelen tek kullanımlık karton bardakların tedavülden kaldırılması ve bunun yerine yeniden kullanılır nitelikte bardakların gelmesi. AP’den Petet Prengaman da bu çalışmalara dair bir yazı kaleme aldı.  Buna göre şirketin hedefi 2030’a kadar atığı, su kullanımını ve karbon emisyonunu en az yüzde 50 azaltmak.

Yeni Proje (1)-35

Şirket, bu tek kullanımlık bardakları tedavülden kaldırabilmek için yıkanabilir bardaklar üzerinde çalışıyor.

Arizona'daki Arizona Eyalet Üniversitesi Starbucks mağazasında farklı türde yeniden kullanılabilir bardaklar sergileniyor:

Yeniden kullanılabilir bir bardak, Arizona Eyalet Üniversitesi Starbucks mağazasında yıkanıyor:

Yeni Proje (2)-21
Oysa bir yandan da bu karton bardaklar, markanın bilinirliğini ve yaygınlığını sağlıyor sosyal hayatta. Bu açıdan bakıldığında da Starbucks’ın bu pazar nüfuzunu elinden bırakmayacağı da belirtiliyor. Starbucks'ın Sürdürülebilirlik Baş Sorumlusu Michael Kobori de "Geleceğin fincanına ilişkin vizyonumuz ve tabiri caizse ‘Kutsal Kasemiz’ olan fincanın üzerinde hâlâ ikonik sembolün bulunmasıdır" diyor.

Yeni Proje (3)-17

Kobori, Seattle'daki Starbucks genel merkezinde yapılan bir röportaj sırasında elinde yeniden kullanılabilir bardağı tutuyor:

Starbucks, yeniden kullanılabilir bardağa yönelen ilk şirket değil. Yeniden kullanılabilir bardaklar ve diğer gıda ambalajlarını kullanan Almanya'daki RECUP gibi Avrupa'daki büyük şirketlerden, San Francisco gibi şehirlerdeki yerel kahvehanelere kadar, yıllardır amaç tek kullanımlık kâğıt ve plastikten kurtulmak oldu. Ancak 86 ülkede 37 binden fazla mağazası ve geçen yıl 32 milyar dolarlık geliriyle dünyanın en büyük kahve şirketi olan Starbucks, sektör genelinde değişimi zorlayabilir. Aynı zamanda uyum sağlayamamak ve liderlik edememek, kahve devinin müşterilerin gözünde zarar görmesine de neden olabilir.

ŞEVKET ARSLAN

Editör: Galip Öztürk