Günlük yaşam rutinleri içerisinde hazır gıda tüketiminden uzak durmanın imkansız olduğunu belirten uzmanlar, “Hazır gıdalara eklenen gıda katkı maddeleri normalde gıdanın içinde bulunmayan maddelerdir. Küçük, büyük herkesin severek tükettiği hazır gıdalar göründükleri kadar masum değil. Bu tüketimi en minimale indirmek gerekmektedir. İnsan sağlığına faydası olmayan, belli bir lezzeti tutturmak, tat bağımlılığı yapmak ve raf ömrünü uzatmak için kullanılan bu kimyasallar pek çok sağlık sıkıntısına sebep olabiliyor” şeklinde bilgi veriyorlar.


Gelişmemiş ülkelerin çoğu kıtlıkla uğraştığı için bu hazır ürünlerin genelde gelişmiş toplumlarda çok fazla karşılaşılan bir durum olduğunu belirten uzmanlar, “Gelişmiş ülkelerin ölüm nedenlerine bakıldığında hazır gıdaların son yıllarda çok ciddi bir ivme kazandığını görmekteyiz. Bu ivme gelişmişlik düzeyiyle doğru orantıda artmaktadır. İnsanların çok fazla işinin olması, zamanı iyi kullanamama ve çok fazla mesai yapmaları beslenmede hızlanmayı gerektirmiştir. Özellikle fast food adı verilen yemeklerin çıkması hem insanları cezbetmiş hem de beslenme sorununu çözmüştür. Ancak durum sanıldığı gibi bu kadar basit değildir. Bu yiyeceklerin çok büyük bir kısmı çok aşırı kızarmış ve aşırı yağlı yemeklerdir. Bu gıdalar zamanla vücutta toksin maddeler (zararlı maddeler)  olarak birikmekte ve sonucu ölüme kadar gitmektedir” şeklinde uyarıyorlar.


“Gıda katkı maddelerinin ilişkili olmadığını hastalık yok”
En doğru gıdanın doğal gıda olduğunu belirten uzmanlar, “Gıda katkı maddelerinin ilişkili olmadığı hastalık yok. Gıda katkı maddeleriyle alakalı elimizde ciddi bilimsel veri yok. Örneğin bu maddelerin kanserle ilişkisini gösteren dünya üzerinde ciddi bir yayın yok. Birileri bunun gösterilmesini istemediği için gösterilmiyor. En doğru gıda doğal gıdadır. Yerli tohum ve geleneksel tarımla üretilmiş ürünleri tercih etmeniz lazım” diyorlar.
Hazır gıdayı, doğrudan veya yalnızca ısıtılarak tüketilen, yemeye hazır ürünler (donmuş pizza, börek; poşet ambalajlardaki pişmiş bakliyat, pilav gibi ürünler; cam veya metal konservelerdeki mezeler, pişmiş bakliyat yemekleri vb.) şeklinde ifade etmenin yerinde olacağını belirten uzmanlar bunları şu şekilde sıralıyorlar;

Hazır Gıdalar Nelerdir?
    •    Paketli olarak satılan ve gıdanın içerisinde bozulmaması için kullanılan, dayanıklık veren, katkı maddesi içeren ve gıda boyası kullanılan yiyecekler hazır gıda sınıfına girmektedir.
    •    Hazır paketlenmiş yiyeceklerin dışında fast food olarak satılan ürünler (Hamburger, sandviç gibi)
    •    Dondurulmuş olarak satılan pişmiş gıdalar (Dondurulmuş patates, konserve ürünler, pizza ve lahmacun gibi)
    •    Ambalajlı ürünler (Beyaz şekerler, şekerlemeler, margarin, tatlandırıcılar, işlenmiş etler, kızarmış gıdalar, hazır çorbalar, cipsler, sosisler vb)

Hazır Gıdaların Zararları
    •    Çok uzun vadede tüketilen hazır gıdalar kanser olma riskini arttırıyor.
    •    Kalp krizine neden oluyor, kalp hastalıkları ve damar hastalıklarına yol açıyor
    •    Kişilerin diyabet (Şeker hastalığı) olma riskini arttırıyor.
    •    Hazır gıdaların içerisinde bulunan bazı maddeler özellikle çocukların boylarının uzamasını durduruyor ve geriletiyor.
    •    İşlenmiş ve fazla oranla boya kullanılmış gıdalar özellikle kız çocuklarının ergenlik dönemine erken girmesine yol açıyor.
    •    İçerilerinde katkı maddeleri ve kimyasal maddeler bulunduğu için sağlığa son derece zararlıdır.
    •    Hazır gıdaların içerisinde bulunan farklı yağlar gençler sivilce gibi cilt sorunlarına neden oluyor.
    •    Bazı hazır gıdalar kızartma işleminden geçiyor. İşte en tehlikeli olanları da kızartılmış olan ürünlerdir. Kızartma esnasında kullanılan sıvıyağın ısı derecesi arttıkça sağlığı da o denli tehdit ediyor.
    •    Kişilerde özellikle dondurulmuş olan ürünler zehirlenmelere neden olabiliyor.
    •    Özelikle kalorisi yüksek olan bu besinler kişiler kilo sorununa neden oluyor zayıflamak isteyen ve sürekli kilo kontrolü yapan kişilerin hazır gıdalardan uzak durması gerekiyor.
    •    Hazır gıdaların üretim aşamaları da son derece önemlidir. Sağlıksız ortamda hazırlanılan gıdalar sağlık için son derece zararlıdır ve ciddi sorunlara yol açabilir. 
Ucuz gıda deyip, kökeninin sorgulamadan gıda alınmamasını gerektiğini belirten uzmanlar, salça, turşu, yoğurt, tarhana gibi gıdaların zor olsa da eskiden olduğu gibi evde yapılması gerektiğinin de altını çiziyorlar.

Kaynak: FATMA SUMER