Deprem ülkesi olan Türkiye, en son 6 Şubat'taki Kahramanmaraş depremiyle unutması mümkün olmayan acılar yaşadı. Ülkede meydana gelen birçok büyük depremin ardından olduğu gibi, yine çeşitli komplo teorileri ortaya atıldı. Depremlerin, ABD tarafından HAARP (Yüksek-Frekans Aktif Auroral Araştırma Program) teknolojisi kullanılarak gerçekleştirildiği ileri sürüldü. Bu komplo teorisini bilim insanları defalarca yalanladı.

Konuya ilişkin deprem uzmanı Profesör Doktor Naci Görür'den de açıklama geldi. Ülkemizdeki deprem gerçeğini sık sık hatırlatan ve tedbir alınması gerektiğini vurgulayan Naci Görür, HAARP iddialarıyla ilgili, "Depremin HAARP gemisiyle, Amerika'nın gemisi ve uçağıyla ne alakası var? Bu işin şakası yok, binlerce canımızı kaybedebiliriz." dedi.


Görür, bugün Hatay'da meydana gelen 4.0 büyüklüğündeki depremi ise şöyle değerlendirdi: "Denizgören-Yayladağı/Hatay açıklarında 4,1 deprem. Bu deprem Antakya Fay sisteminin deniz içerisindeki devamında olan artçı bir deprem. Şubat depremlerinde kırılmamış bir kesim. Endişe yok"

HAARP NEDİR?

HAARP, Yüksek-Frekans Aktif Auroral Araştırma Programı (High-Frequency Active Auroral Research Program) isimli, Alaska'da gerçekleştirilen bir araştırma projesidir. Programın amacı, atmosferin iyonosfer tabakasının sınırlı bir bölgesini geçici bir süreliğine uyarmak ve değişimleri incelemektir. Yetkililere göre HAARP'in amacı füzeleri havada imha etmek, toprağın altını incelemek, denizaltılarla haberleşmeyi kolaylaştırmak ve büyük bir alandaki tüm haberleşmeyi kesmektir.

Editör: Elif Kızılçay