Mısır basının Mısırlı yetkililere dayandırdığı haberlerde, Gazze Şeridi’ne insanı yardımın ulaştırılması için yarın sabah Refah Sınır Kapısı’nın açılacağı belirtildi. Sınırın saat kaçta açılacağı ise aktarılmadı. Öte yandan gelen son dakika bilgisine göre Gazze Şeridi’ne insanı yardımların ulaştırılacağı Refah Sınır Kapısı’ndan geçen yardımlar Birleşmiş Milletler (BM) tarafından denetlenecek ve Refah Sınır Kapısı’nda göndere BM bayrağı çekilecek.

ABD Başkanı Joe Biden, dün İsrail’den ABD’ye döndüğü sırada uçakta yaptığı açıklamada, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi ile Refah Sınır Kapısı’nın açılması ve Gazze'ye insani yardım taşıyan yaklaşık 20 kamyonun geçişine izin verilmesi konusunda anlaşmaya varıldığını duyurmuştu.

Gazze Şeridi batıda Akdeniz, kuzeyde ve doğuda İsrail'in yönettiği topraklarla çevrili. Refah Sınır Kapısı ise güneyinde, Mısır sınırında yer alıyor. 

Gazze'ye insani koridor için tek seçenek

Bu sınır kapısı, uluslararası insani yardımların Gazze'ye ulaştırılmasını sağlayacak tek yol olarak da önem arz ediyor. 

Birleşmiş Milletler ve diğer yardım kuruluşları bu nedenle, Refah'tan bir yardım koridorunun oluşturulması yönünde çağrılar yapıyor. 

Türkiye de dahil birçok ülkeden Mısır'a Gazze için insani yardım ulaştırıldı. Ancak bu yardımlar hâlâ sınırı geçmedi. 

Refah üzerinden Gazze'ye insani yardım da dahil olmak üzere geçişler için İsrail'in onayı gerekiyor.

Refah Sınır Kapısı'nın geçmişi

Gazze Şeridi, Hamas'ın iktidara geldiği 2007 yılından bu yana karadan, havadan ve denizden İsrail ablukası altında.

Mısır, Refah Sınır Kapısı'nı yıllarca sürekli olarak kapalı tuttuktan sonra, Mayıs 2018'den bu yana büyük ölçüde açık bırakmıştı. 

Refah, 2008, 2014 ve 2021'de olduğu gibi daha önceki İsrail bombardımanlarının ardından da kapatılmıştı. 

1948'de Mısır tarafından işgal edilen Gazze, 1967'deki Altı Gün Savaşı'nın (Arap-İsrail Savaşı) ardından Sina Yarımadası ile birlikte İsrail'in kontrolüne geçti.

İsrail ve Mısır arasında 1979 yılında yapılan bir anlaşma (Camp David Sözleşmesi) ile Gazze Şeridi ile sınırı olan Sina'nın Mısır'a iadesine karar verildi ve Refah Sınır Kapısı yeniden kuruldu.

1982 yılında İsrail'in Sina'dan çekilmesinin ardından Refah, Mısır ile İsrail işgali altındaki Filistin toprağı Gazze Şeridi arasındaki tek sınır kapısı haline geldi. 

Refah Sınır Kapısı ismini, Mısır ve Gazze Şeridi arasında ikiye bölünen Refah kentinden alıyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ