30 Ekim 2020 tarihinde Seferihisar merkezli meydana gelen 6.6 büyüklüğündeki depremde yıkılan Doğanlar Apartmanı'nın enkazından 65 saat süren bir kurtarma operasyonu sonucunda çıkarılan ve umut kaynağı haline gelen 3 yaşındaki Elif Perincek, şimdi ailesiyle birlikte kötü günleri geride bırakmaya çalışıyor.



Depremde 7 yaşındaki oğulları Umut Perincek'i kaybeden aile, "Yüreklere Umut Vakfı" (YUVA) adlı bir kuruluş kurarak, yurt genelinde birçok okula kütüphane, laboratuvar, kreş ve ana sınıfları kazandırmanın yanı sıra fidanlık projeleri ve sosyal sorumluluk projeleri gerçekleştiriyor. Ayrıca, Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremlerde etkilenen çocuklar için çalışmalar yürüten bu vakıf, depremzedelerin ailelerine yardım malzemesi ulaştırılması ve psikolojik destek sunulması için projeler yürütüyor.

İzmir depreminde kaybettiği oğlunun adını okullarda yaşatıyor


 

Ancak, ailenin kızları Elif'in sürekli olarak depremle anılmasından ve bu durumun kızlarının hayatını olumsuz etkilemesinden endişeli oldukları belirtiliyor. Bu nedenle, şarkıcı Gökhan Türkmen'in, kızlarının kurtarılma hikayesinden esinlenerek bestelediği ve "Elif" adını verdiği enstrümantal şarkının tanıtımında ve verilen konserlerde kızlarına ait görsel ve bilgilerin izinsiz kullanılması nedeniyle aile hukuki bir mücadele başlatmış durumda.İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'na yapılan suç duyurusunda, şarkıcı Gökhan Türkmen'e "Kişisel Verilerin Hukuka Aykırı Yayılması ve Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na muhalefet" suçlamaları yöneltildi.



Elif'in babası Oğuz ve annesi Seher Perinçek, Bayraklı'daki Deprem Anıtı önünde yaptıkları açıklamada, sanatın iyileştirici gücüne inandıklarını ancak kızlarının görüntülerinin ve bilgilerinin kullanılmasının kendilerine zarar verdiğini ifade ettiler. Bu nedenle, görüntülerin izinsiz kullanılmasıyla ilgili bir hukuki mücadele başlattılar.



 

Oğuz Perinçek, "İyi ve doğru bir proje. Depremden etkilenmiş. Sanatçıya, sanata saygımız sonsuz. Herkes etkileniyor, biz de etkileniyoruz yaşanan depremlerde biz de üzülüyoruz. Beste yapılabilir, burada bir sıkıntı yok. Ancak kızımın görüntülerinin, detaylı bilgilerin kullanılmasını pek kabul etmiyoruz. Çocuğumuz ileride büyüyecek, bunları görecek, arkadaşları olacak, rencide olacak, üzülecek. Böyle olmaması gerektiğini düşünüyoruz. Bu nedenle de savcılığa başvurduk. Görüntüleri kabul etmediğimizi, bunların doğru olmadığını belirttik. Biz anne ve babası olarak Elif'i koruma sorumluluğuyla hareket ediyoruz." şeklinde konuştu.


Aile, Gökhan Türkmen'in şarkısının mart ayında yayınlandığını, ancak tanıtımda kullanılan görüntülerin bu kadar yaygın bir şekilde kullanılmasını öngörmemediklerini belirtti. Oğuz Perinçek, "Görüyoruz ki buradan gelirler elde ediliyor, bu gelirler başka yerlerde kullanılıyor. Bu artık kabul edilemez bir noktaya geldi. Yoksa sanatçının olaylardan etkilenmesi doğal ama tekrarlamasından rahatsız olmaya başladık. Bir nevi sabrettik ve belli bir seviyede kalmasını bekledik ama bu böyle olmadı." dedi.Görüntüler için kendilerinden izin talebinde bulunulmadığını veya bilgilendirme yapılmadığını belirten Oğuz Perinçek, kızlarına ait görsel ve bilgilerin kaldırılma talebine yanıt alamadıklarını öne sürdü.

Aile, kimseyi cezalandırma niyetlerinin olmadığını, sadece kızlarını koruma sorumluluğu taşıdıklarını ifade etti. Perinçek, "Gönül isterdi ki birlikte bir şeyler yapılabilsin. Belki vakfı ön plana çıkaracak şekilde, birtakım organizasyonlarda birlikte hareket edilebilsin. Bizim beklentimiz buydu ama olmadı. Elif'e zarar vermemek için gerekirse bu haberlerin toplatılması, belki de Elif'i de onurlandıracak bir şekilde projeler yapabilmek, bizim beklentimiz bu. Bunun dışında da bir beklentimiz yok. Her zaman da söylüyoruz sanat hepimize iyi geliyor. Ben de her zaman müzik dinliyorum, radyomuz her zaman açık. Amacımız sanattan yana durmaya devam etmek aslında." şeklinde konuştu.

Sanatçının menajeri Sinem Türkmen ise kendilerine ulaşan herhangi bir suç duyurusu ya da belge olmadığını, bu aşamada açıklama yapmayacaklarını ifade etti.

Kaynak: AA