Kurban Bayramı, paylaşmanın, birlikteliğin ve lezzetli sofraların bayramıdır. Bu özel günlerde, ailecek bir araya gelinir, sohbetler edilir ve elbette nefis yemekler hazırlanır. Bu lezzetlerden bir tanesi de Büryan yemeğidir. Göçmen- Trakya mutfağından gelen Büryan, ister etle ister tavukla yapılsın bayram sofralarının olmazsa olmazlarından biridir. 

Göçmenlerin bayram sofralarından eksik etmediği bu eşsiz lezzeti siz de denemek ister misiniz? Sizler için hem etli hem de tavuklu seçenekleriyle hazırladığımız bu özel tarifler,

bayram sofralarınıza unutulmaz bir tat katacak. İşte detaylar…

ETLİ BÜRYAN

Malzemeler:

* 2 su bardağı pirinç
* Ilık su ve tuz (pirinci bekletmek için)
* 250-300 gr kuşbaşı et
* 4-5 yemek kaşığı yağ
* 1 baş soğan (isteğe bağlı)
* 2 su bardağı su (et pişirmek için)
* Tuz, nane, karabiber
* Margarin veya tereyağı (birkaç parça)
* 4 su bardağı su (pirinç pişirmek için)

Yapılışı:

*Pirinci bir kaba koyun, üzerine ılık su ve tuz ekleyip 15 dakika bekletin.
* Kuşbaşı eti tencereye alın, 4-5 yemek kaşığı yağ ekleyin ve suyunu salıp çekene kadar pişirin. İsteğe bağlı olarak, küp küp doğranmış bir baş soğan ekleyin.
* Et suyunu çekince, 2 bardak daha su ve 1 çay kaşığı tuz ekleyip kısık ateşte suyunu çekip yumuşayana kadar pişirin.
* Pirinci iyice yıkayıp süzün ve büyük bir borcama veya aynı boyutta bir tepsiye yayın.
* Pişen etleri kaşıkla pirincin üzerine yerleştirin. Her yerine nane ve karabiber serpin.
* Üzerine birkaç parça margarin veya tereyağı ekleyin.
* Tencerede 4 bardak su kaynatın ve biraz tuz ekleyin. Bu suyu hazırladığınız tepsinin üzerine gezdirin. Tepsiyi yağlı kağıt veya folyo ile kapatıp 200 derece fırında suyunu tamamen çekene kadar pişirin.

TAVUKLU BÜRYAN

Malzemeler

*  2 adet soğan
* 3-4 yemek kaşığı sıvı yağ
* Kişi sayısına göre haşlanmış tavuk but
* 3 su bardağı pirinç
* 4,5 su bardağı tavuk suyu (yoksa sıcak su)

Yapılışı:

* Bir tavaya 3-4 yemek kaşığı sıvı yağ koyun ve ince doğranmış 2 adet soğanı ekleyerek hafifçe pembeleşene kadar kavurun.
* Yıkanmış ve suyu süzülmüş 3 su bardağı pirinci tavaya ekleyin ve 2-3 dakika kadar kavurun.
* 1 yemek kaşığı kuru nane ve 1 yemek kaşığı tereyağını ekleyerek karıştırın.
* Kavrulmuş pirinçleri uygun bir fırın kabına yayın ve üzerine haşlanmış tavuk butlarını yerleştirin.
* Tavukların haşlama suyundan 4,5 su bardağı alarak fırın kabına dökün.
* 200 derece fırında pirinçler suyunu çekene kadar, yaklaşık 40-45 dakika pişirin.
* Pişen Tavuklu Büryanı 10 dakika kadar dinlendirin ve ardından servis yapın.

Kaynak: İLKE DUYAN ERGÜR