Denizli Özel Egekent Hastanesi'nde görev yapan Diyetisyen Cemile Gül, günlük beslenme alışkanlıklarında buğday ve gluten içeren ürünlerden kaçınmanın giderek popüler hale geldiğini ifade etti.
Ancak, her durumda glutensiz diyetin doğru bir tercih olmadığını belirterek, alerjik olmayan bireylerde bile glutensiz diyetin olumlu etkilerine dair yapılan çalışmalar olduğunu dile getirdi. Gül, bu konuda bir uzmana başvurmanın önemini vurguladı.
Diyetisyen Cemile Gül, “Bireyler, sağlıklı kilo kontrolü, temiz beslenme ve bağırsak sağlığını iyileştirme gibi potansiyel sağlık faydaları için buğday ve glutenden kaçınabiliyorlar. Ancak, ömür boyu glutensiz diyet uygulaması gereken çölyak hastalığı gibi durumlar da mevcut. Otomobil hastalığı veya alerjik olmayan bir hastalık durumunda, glutensiz diyetin olumlu sonuçlarını kanıtlayan çeşitli çalışmalar mevcut. Glutensiz diyetin, çölyak hastalığı, gluten ataksisi, dermatitis herpetiformis ve buğday alerjisi gibi durumlarda etkili bir beslenme tedavisi olduğu bilinmektedir. Bununla birlikte, çölyak olmayan gluten duyarlılığı gibi durumlarda, bazı nörolojik bozukluklarda, migren, depresyon ve otizm gibi rahatsızlıklarda, glutensiz beslenmenin semptomları azaltabileceği gözlemlenmiştir” dedi.
Gül, glutensiz beslenmenin olumlu yanlarının yanı sıra bazı eksikliklere de yol açabileceğine dikkat çekti. "Glutensiz diyetin genellikle yüksek doymuş yağ ve kalori içeriği, düşük lif miktarı, B vitaminleri, demir, folat ve diğer mikro besin ögelerinde eksiklikler ve toksik metal maruziyetini artırabileceği" uyarısında bulundu. Ayrıca, glutensiz beslenmenin sosyal ve psikolojik zorluklara da neden olabileceğini ve maddi açıdan da yük olabileceğini sözlerine ekledi. Gül, bireylerin glutensiz diyet uygulamadan önce bir sağlık uzmanına danışmaları gerektiğini vurguladı.