Japonya, gelecek yılın başlarında geliştirilmiş "gemi katili" füzelerini konuşlandırmaya hazırlanıyor. Bu hamle, Çin'le gerilim yaşayan Tayvan'da da oldukça ilgi çekti.

ACİLEN ARTIRILACAK

Japonya Savunma Bakanlığı'nın yayınladığı bültende, geliştirilmiş Tip-12 karadan gemiye füzenin ayrıntıları açıklanırken, Savunma Bakanı Minoru Kihara da ülkenin kendini koruma kabiliyetini acilen artırma sözü verdi.

CİDDİ VE KARMAŞIK

Çin'in askeri yapılanması ve Rusya ile ortak tatbikatların yanında Kuzey Kore'den gelen nükleer silah tehdidi, acil adımlara sebep oldu. Japonya şu anda ciddi ve karmaşık bir güvenlik ortamıyla karşı karşıya...

1496 KİLOMETREYE

Japonya; Tomahawklar ve geliştirilmiş Tip-12 karadan gemiye füzelerin versiyonları da dahil olmak üzere, çeşitli tipte silahlar edinecek. Füzenin yeni menzili henüz resmi olarak açıklanmadı. Ancak Japon medyası, 901 km uzaklıktaki hedefleri vurabileceğini belirtti. Bunun 1496 kilometreye çıkarılmasının hedeflendiğini bildirdi.

ABLUKAYI ÖNLEYEBİLİR

Araştırmacı Collin Koh, mesafelerin artırılması halinde füzelerin kuzey Tayvan'ı ve sularını menzile sokacağını söyledi. Bu durumun Çin'in tam bir abluka uygulamasını önleyebileceğini ve en azından Tayvan için bir umut hattı açacağını söyledi.
 

Muhabir: MÜNEVVER BEYZA MORGİL