Muskat, karaciğer sağlığını koruyan, sindirimi düzenleyen ve ruh sağlığını iyileştiren doğal bir baharattır. Sindirim sorunlarını önleyerek mide asidini dengeler, uyku kalitesini artırır ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
NTV'nin haberine göre; muskat, Çin tıbbında ilaç olarak kullanılmış ve sağlık üzerinde birçok faydası olduğu bilinen bir baharattır. Endonezya menşeli olan muskat, Hindistan, Sri Lanka ve Karayipler gibi tropikal bölgelerde de yetişmektedir. Türkiye'de genellikle salata, makarna ve brokoli çorbası gibi yemeklerde aroma verici olarak kullanılan muskat, aslında sindirimden karaciğer sağlığına, ruh halinden bağışıklık sistemine kadar pek çok faydaya sahiptir.
Muskat, mide asidini düzenler ve sindirim enzimlerinin üretimini artırır. Kabızlık ve ishal gibi sindirim sorunlarının önlenmesinde etkili olur.
Çin tıbbında mide ve bağırsak hastalıklarının tedavisinde kullanılır. Ayrıca, karaciğer sağlığını koruyarak, küçük miktarlarda bile karaciğer hasarını önleyebilir. Muskatın uyku kalitesini artırıcı etkisi de vardır, bu sayede stres ve kaygıyı azaltarak uykuya dalma zorluğu yaşayanların yardımına koşar.
Ağrı kesici etkisiyle de dikkat çeker; baş ağrısı, kas ağrıları ve eklem rahatsızlıklarında rahatlama sağlar. Muskat, miristisin adlı bileşen açısından zengindir ve bu bileşik ağrı kesici özelliği gösterir. Ayrıca antioksidan ve anti-enflamatuar bileşiklerle doludur, bağışıklık sistemini güçlendirir, enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olur ve mevsimsel hastalıkların riskini azaltır.
Muskatın bilinçsiz tüketimi bazı sağlık sorunlarına yol açabilir. Özellikle aşırı miktarda sütle birlikte alındığında halüsinasyon, mide bulantısı ve kalp ritmi bozukluklarına neden olabilir. Ayrıca fazla tüketimi ağız kuruluğuna yol açabilir.